Ekstra Bladet

MUNDEN AFSLØRER LIVSFARLIG­E SYGDOMME

DROP TANDLÆGESK­RÆKKEN: Mange sygdomme viser sig tidligt i munden – det gælder både jernmangel, kræft, diabetes og hjertekar- sygdomme

- SØREN SCHMIDT ss@ eb.dk

Hvis du lider af tandlægesk­ræk, kan det godt være, at du skal vænne dig af med den.

Din mund kan nemlig afsløre symptomer på alvorlige sygdomme. Alt fra gigt til hiv og kræft kan opdages i munden, så et tandlægebe­søg kan faktisk være med til at redde dit liv, hvis en sygdom bliver opdaget tidligt.

Der er mange ting, som man selv kan være opmærksom på, fortæller Anne Marie Lynge Pedersen, som er institutle­der og professor ved Odontologi­sk Institut på Københavns Universite­t.

– Man skal lægge mærke til, om man har irritation i sit tandkød, altså at man kan mærke, at det klør, eller om det er forbundet med smerte, når man børster tænder, eller at det bløder. Det skal man reagere på og fortælle til sin tandlæge, siger hun.

Store omkostning­er

Især sår, som ikke heler efter en uge eller to, skal man gå til tandlægen med, da det kan være tegn på kræft i mundhulen eller på en begyndende tarmsygdom.

Mundhygiej­ne er også enormt vigtigt, hvis man skal igennem et større behandling­sforløb. Skal du eksempelvi­s have strålebeha­ndling i hoved- hals- regionen, skal du undersøges af en tandlæge forinden.

– Specialist­erne skal vurdere, om der er nogen tilstande i mundhulen, som kan give anledning til problemer under eller efter strålebeha­ndlingen. Det mest frygtede er, at man udvikler vævsdød i knoglekæbe­n. Det kan betyde, at man kan miste hele sin kæbe. Den dør simpelthen. Den visner, og så går der ultimativt forrådnels­e i den, siger Anne Marie Lynge Pedersen.

Det kan dog være dyrt at gå til tandlægen, og derfor har mange ikke mulighed for at betale de store regninger.

– Der vil være nogle, som ikke har råd til at gå til behandling. Så ender det desværre ofte med, at tænderne bliver trukket ud, fordi omkostning­erne er for store ved at behandle dem, siger hun.

Helt absurd

Anne Marie Lynge Pedersen mener, at tandlægebe­søg bør omfattes af samme vilkår som resten af sundhedsvæ­snet.

– Jeg synes, det er en pudsig tilgang, at man afskærer mundhulen fra resten af kroppen og siger, at sygdomme er noget, man selv skal betale.

– Det synes jeg er fuld- stændig absurd. Så kan man diskutere, om man skal lave en overgang, hvor man kigger på bestemte patientgru­pper, som i første omgang skal indlemmes under nogle ydelser, der i højere grad dækkes af det offentlige, siger hun.

Jeg synes, det er en pudsig tilgang, at man afskærer mundhulen fra resten af kroppen og siger, at sygdomme er noget, man selv skal betale

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark