Ekstra Bladet

Tandpine endte med hjerteoper­ation

-

Helge Larsen er en travl erhvervsma­nd med meget at se til i sin hverdag. Derfor gik han heller ikke umiddelbar­t til tandlægen, da han fik tandpine i en tand tilbage i 2007. Den var nemlig rodbehandl­et, så han kunne ikke se, hvad der skulle være galt med den.

– Jeg tog bare nogle Panodil, og så var det ligesom det. Jeg er selvstændi­g, så jeg havde sgu ikke tid til at gå til tandlæ- ge med det her, siger han.

Efter tre måneder forsvandt smerten, og så tænkte Helge Larsen ikke mere over det – indtil han begyndte at falde om, når han var ude at løbe, og pulsen kom op. Derfor gik han til lægen, men her fik han at vide, at det sikkert var stress. En morgen faldt han om på gulvet derhjemme og blev kørt på hospitalet.

Reddet af studerende

– De kunne simpelthen ikke finde ud af, hvad jeg fejlede, indtil der var en medicinstu­derende, som der gik et lille lys op for. Så hun fik den største buket blomster, jeg nogensinde har givet til nogen, siger han.

Bakterier fra tand- infektione­n var gået i blodet og havde sat sig på Helges hjerteklap. Den endte med at krølle sig helt sammen, så han skulle have en stor hjerteoper­ation. Derfor har han i dag en hjerteklap af metal, som holder gang i systemet. Men det er ikke kun positivt.

– Jeg kan høre den hele tiden. Når jeg sover, bliver jeg nødt til at ligge med en pude over brystet, for ellers kan min kone ikke sove for den, siger han med et grin.

I dag kender Helge Larsen til omfanget af proble-

Bakterier fra tandinfekt­ionen var gået i blodet og havde sat sig på Helges hjerteklap

met, og derfor vil han gerne hjælpe med at informere om det.

– Det ligger mig meget på sinde at forklare folk om det her. Rigtig mange hjerteklap­per blive inficeret på denne måde.

100.000 kr.

Inden operatione­n kunne gennemføre­s, skulle Helge Larsen selv sørge for, at hans tænder var ordnede, så der ikke var nogen risiko for infektion.

Han har regnet ud, at tandlægere­gning endte på

omkring 100.000 kroner for alle behandling­erne. Det er mange penge, og selvom Helge selv havde mulighed for at betale, så påpeger han, at der er mange andre, som ikke har penge til det.

– Der er nogle, som ikke har råd til at gå til tandlægen for at få lavet deres tænder. Men hvis man vidste, hvor store omkostning­er der er forbundet med sådan en hjerteklap- operation, så tror jeg, at man vil sige, at man giver et tilskud til at få undersøgt alle de banale ting, siger han.

 ?? FOTO: JONAS PRYNER ANDERSEN ?? Helge Larsen måtte opereres i hjertet, da en tandinfekt­ion spredte sig gennem blodomløbe­t.
FOTO: JONAS PRYNER ANDERSEN Helge Larsen måtte opereres i hjertet, da en tandinfekt­ion spredte sig gennem blodomløbe­t.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark