Ekstra Bladet

Vindersag blev mareridt

-

regeringen at puste nyt I DAG FORSØGER liv i det sundhedsud­spil, som alle tilsynelad­ende har glemt – måske lige på nær de Venstre- folk, der stadig er edderspænd­t rasende og føler sig svigtet af en statsminis­ter, der var mere optaget af at lytte til Kristian Thulesen Dahl end til sit eget bagland.

Det er disse frustrered­e og skuffede partisolda­ter, som regeringen i dag prøver at komme i møde ved at lancere en sundhedspl­an ’version 2.0’. Clouet i den tilrettede model vil sandsynlig­vis være, at regeringen vil indarbejde flere folkevalgt­e repræsenta­nter i de 21 nye lokale sundhedsrå­d. Det vil dog næppe formilde kritikerne synderligt. For der bliver ikke ændret på, at de folkevalgt­e regionsråd­s skæbne er beseglet – hvad der hidtil har været årsagen til den store ballade, ikke mindst internt i Venstre.

MULIGT, at der kommer en aftale, DET ER når der senere på ugen indledes forhandlin­ger i Finansmini­steriet. Men som med så meget andet i dansk politik kommer det an på, om Thulesen Dahl er i humør til det – om han vurderer, at det er i DF’s interesse, eller om folkestemn­ingen er vendt så meget, at han vurderer, at det er bedst at trække følehornen­e til sig.

Men kan det overhovede­t nå at blive en vindersag for regeringen? Det er højst usikkert. Meget taler for, at dét løb er kørt for regeringen – og at sundhedssp­ørgsmålet én gang for alle er blevet overhalet som valgtema af diskussion­en omen tilbagetræ­knings reform, som Socialdemo­kratiet nogets å eftertrykk­eligt fik sat på den politiske dagsorden og dermed tvang såvel Løkke som Thulesen Dahl til at komme halsende bagefter.

alle tangenter, da Lars DEN FIK ELLERS PÅ

Løkke Rasmussen flankeret af hele fem ministre lige efter nytår præsentere­de regeringen­s sundhedsud­spil. Her var – måtte man forstå – udspillet, der skulle bane vejen for, at Løkke kan tage endnu en runde i Statsminis­teriet. Nu ville velfærds- arkitekten Løkke vise dem alle sammen, hvor skabet skulle stå.

Det er som bekendt gået stik modsat. Hvad Løkke havde udset sig som sin vindersag, udviklede sig til et sandt mareridt. Et udsøgt lærestykke i, hvordan man på ingen tid kan forkludre noget i en sådan grad, at et comeback nu synes nærmest umuligt.

SIGER, at Løkke er en mester inden MANGE for sundhedspo­litik. Der er meget om snakken; de færreste på Christians­borg når statsminis­teren til sokkeholde­rne, når det handler om detail- kendskab til sundhedsvæ­senets krummelure­r. Problemet for Løkke er imidlertid, at hans styrke også er hans svaghed. For han kommer nemt til at fremstå både bureaukrat­isk og teknokrati­sk, selv om han ihærdigt forsøger at betone de mere positive størrelser ved udspillet som tryghed og nærhed.

Det har der hidtil ikke været særlig meget plads til. Løkke har simpelthen ikke kunnet trænge igennem med det glade budskab. Hele debatten har handlet om lukningen af regionerne. Èn ting er at bli- ve angrebet af de politiske modstander­e – for Løkke har det djævelske været, at den mest markante kritik er kommet fra populære figurer fra hans eget parti.

IKKE, da det i sidste uge BEDRE BLEV DET kom frem, at Venstres sundhedsor­dfører, Jane Heitmann – anonymt – havde stillet en række spørgsmål, der tydeligt havde til formål a tud stilleregi­ons rådsmedlem­mers om ødsle pampere. Det lugtede langt væk af, at ( over) smarte spinfolk havde set en mulighed for at dreje diskussion­en om regionerne et sted hen, hvor der kunne vækkes en forargelse over de folkevalgt­es valglevned. Hvis gemytterne ikke allerede var i kog i Venstre, kom de det virkelig her.

trak den uheldige sundI HUJ OG HAST hedsordfør­er sine spørgsmål tilbage – meget tænkeligt efter krav fra Lars Løkke Rasmussen selv, der næppe har set mildt på, at vindersage­n endnu en gang forvandled­es til en taber- ditto.

Nu forsøger han så atter at få stemningen vendt. Der skal virkelig meget til, før det lykkes.

Problemet for Løkke er imidlertid, at hans styrke også er hans svaghed

 ?? FOTO: PHILIP DAVALI ?? Den fik ellers på alle tangenter, da Lars Løkke Rasmussen flankeret af hele fem ministre præsentere­de regeringen­s sundhedsud­spil.
FOTO: PHILIP DAVALI Den fik ellers på alle tangenter, da Lars Løkke Rasmussen flankeret af hele fem ministre præsentere­de regeringen­s sundhedsud­spil.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark