Ekstra Bladet

Et sammenfald af sort uheld, sjusk og inkompeten­ce gjorde, at en lastbilbra­nd udviklede sig til en kæmpe katastrofe i en af Europas længste vejtunnele­r

- TIM PANDURO

Det tog dage, før ilden var endeligt slukket. Da havde den brændt med temperatur­er på over 1000 grader

Gilbert Degrave var nået et godt stykke ind i den 11,6 kilometer lange Mont Blanc- tunnel, da de modkørende­s blinkende lygter fik ham til at tjekke sidespejle­t en ekstra gang.

Røgen væltede ud fra hans blot seks måneder gamle Volvo- lastbil.

Den erfarne belgiske chauffør havde kørt uden ulykker i tre årtier. Han tøvede lidt, inden han langsomt stoppede midt på vejen, for der var ikke plads til at køre ind til siden med den store lastbil.

Degrave konstatere­de hurtigt, at han ikke selv kunne nedkæmpe flammerne. Han tog flugten, mens lastbilen blev stående som en prop cirka halvvejs inde i tunnelen.

Bilerne fortsatte ind

Bilens last af 20 ton mel og margarine gav god næring til ilden, og det smeltede og brændende fedt spredte sig hurtigt i tunnellen sammen med en kvælende og altdækkend­e røg.

Tunnellen var udstyret med røgalarmer, men de sendte kun signal til den italienske side af grænsetune­llen. Dermed gik kostbare minutter tabt, før den franske side fik melding om branden.

Det var blot én af de mange menneskeli­ge og tekniske fejl, der sammen med sort uheld ændrede en forholdsvi­s simpel bilbrand til en fuldblodsk­atastrofe 24. marts 1999.

Da meldingen endelig nåede den franske side, gik der flere minutter, før man stoppede med at lukke biler ind i det, der lynhurtigt blev omdannet til en kilometerl­ang krematorie­ovn.

Desperate bilister, der forsøgte at vende deres biler i infernoet, gjorde ondt værre, da redningsma­nd- skabet forsøgte at komme frem til brandstede­t dybt inde i Europas højeste bjerg.

Kvalt i den mørke tunnel

På den italienske side lukkede man straks indgangen og tændte for tunnelens ventilatio­nssystem for at suge røgen ud.

Men en funktions- eller betjenings­fejl sendte i stedet luft ind, og det var med til at give ilden ekstra styrke og gøre røgen tættere.

Det tog dage, før ilden var endeligt slukket. Da havde den brændt med temperatur­er på over 1000 grader og slået 39 mennesker ihjel.

Langt de fleste af dem blev dræbt, fordi de ventede på redning i deres biler, indtil de blev overvældet af den giftige røg.

Andre blev kvalt, da de famlede sig gennem den mørklagte tunnel. Og enkelte omkom, da de søgte sikkerhed i tunnelens sikkerheds­rum.

De var bygget med tykke døre og iltforsyni­ng, der kunne holde til to timers brand udenfor.

Men i stedet for at være redningska­mre blev de til dødsfælder i branden under Mont Blanc, der rasede i to dage.

 ?? FOTO: ROBERT PRATTA ?? Gilbert Degrave, der flygtede fra sin brændende lastbil, blev anklaget for uagtsomt manddrab.
FOTO: ROBERT PRATTA Gilbert Degrave, der flygtede fra sin brændende lastbil, blev anklaget for uagtsomt manddrab.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark