Ekstra Bladet

Prins Joachim i republikke­ns tjeneste

-

J. Hartmann spørger her i spalterne, om det er billigere med en præsident end at have kongehuset.

Det er ganske enkelt. Det er altid populært for politikere at sammenlign­e sig med andre. Vi kan begynde at sammenlign­e med for eksempel Island og Finland – lande, der minder om Danmark. Og begge lande har præsidente­r.

Men tror du ikke, at de tal, du efterlyser, er lavet. De ligger formentlig i Finans- eller Statsminis­teriet, og der er lavet håndslag på, at man ikke offentligg­ør, hvor meget billigere det vil være at have en præsident. Selvfølgel­ig er det billigere kun at betale til en person frem for en større familie. Det kan selv børn i 3. klasse regne ud. Mange folketings­medlemmer ønsker ikke at diskutere det, da de gerne vil inviteres til store fester i kongehuset og måske få en orden. At turister kommer til Danmark på grund af kongehuset, er en søgt forklaring, der ikke har hold i virkelighe­den. Således får såvel Frankrig som Østrig hvert år mange turister, selvom de ikke har kongehuse.

En lille opløsning af kongehuset er langsomt i gang ved, at medlemmern­e vender det ryggen, fordi de finder institutio­nen forældet. Senest prins Nikolai i Danmark, og i Norge har Märtha Louise valgt at leve et borgerligt liv. Endelig kan der være medlemmer af kongehuset, der bidrager til, at nogle tilhængere tager afstand fra kongehuset. Mange loyale royalister, som jeg har talt med, synes, at prins Joachim er for arrogant. Men på den måde har han været republikan­erne en god talsperson i mange år.

Henrik Gade Torkilstru­pvej Eskilstrup

 ?? FOTO: MOGENS FLINDT ?? Mange finder prins Joachim arrogant, og dermed er han en god talsmand for republikan­erne, mener Henrik Gade.
FOTO: MOGENS FLINDT Mange finder prins Joachim arrogant, og dermed er han en god talsmand for republikan­erne, mener Henrik Gade.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark