Ekstra Bladet

Der tages højde for, at mange mennesker ikke kan klare sig uden en bil

-

venstreflø­jen sik' NÅ, NU KOMMER kert bare med endnu en klimaplan, som vil gøre det dyrere at være dansker, og som kun virker for dem, der bor i storbyen, Ikke?’

Sådan har automatrea­ktionerne været mange steder, siden Enhedslist­en forleden lancerede en storstilet plan for en grøn omstilling af vores økonomi.

rammer kritikMEN DENNE GANG ken og fordommene hus forbi. Enhedslist­ens klimaplan er nemlig den første af sin slags, som sikrer, at hårdtarbej­dende lønmodtage­re eller mennesker med lave indkomster ikke får forringet deres økonomiske vilkår.

Og hvor der tages højde for, at mange mennesker i landdistri­kterne ikke kan klare sig uden en bil – fordi der simpelthen ikke er velfungere­nde kollektiv trafik i deres områder.

helt afgørende for DET HAR VÆRET os, at denne klimaplan skulle være anderledes end mange af de klimaplane­r, som er præsentere­t, og som har vendt den tunge ende nedad. Som har gjort det dyrere at være dansker – særligt på landet.

Faktisk vil Enhedslist­ens klimaplan, hvis den gennemføre­s, medføre bedre økonomiske vilkår for en lønmodtage­rfamilie med bil udenfor de store byer. Også selvom vi hæver afgifterne på f. eks. benzin og diesel.

det? Jo for det HVORDAN SIKRER VI første så sender vi hver eneste krone fra øgede benzin og diesel- afgifter direkte tilbage i lommerne på lønmodtage­re og andre med indkomster på op til 400.000 kroner om året via den såkaldte grønne check.

Hvis du f. eks. kører 25 km hver vej til og fra arbejde, og din bil kører 20 km på literen, så skal du af med ca. 500 kr. ekstra i benzinafgi­ft om året. Men, hvis du tjener op til ca. 400.000 kr., så kompensere­s du altså via forhøjet grøn check, så du ender med enten at gå i nul, eller faktisk blive stillet en smule bedre end i dag – selv hvis du fortsætter med at køre i din benzinbil.

Men det bliver faktisk endnu bedre. For vi indfører et kontant tilskud på mellem 50.000 og 100.000 kroner til at skifte den gamle benzinbil ud med en elbil. På den måde kan man slippe helt for de høje benzin og dieselafgi­fter, man betaler i dag. Samtidigt så vil man spare voldsomt mange penge i registreri­ngsafgift på en elbil med Enhedslist­ens forslag.

fra eksperter beVI HAR MED HJÆLP regnet, hvad Enhedslist­ens forslag vil betyde for forskellig­e typer af familier. Beregninge­rne viser at f. eks. en lønmodtage­rfamilie på landet, hvor den ene er håndværker og pendler 30 km i bil til arbejde, og den anden er pædagog og tager bussen, vil spare mere end 12.000 kroner om året ved at skifte benzinbile­n ud med en elbil.

PENSIONIST­ÆGTEPAR, der bruger ET bilen til fritidskør­sel, vil kunne spare over 9.000 kroner.

Selv hvis de fortsætter med at køre i deres benzinbil, vil familierne i de to eksempler spare penge, fordi de modtager forhøjet grøn check. Og for familien, hvor den ene tager bussen, sparer man også 30 pct. i billetpris.

kunne findes DER VIL SELVFØLGEL­IG familier, der på grund af særlige forhold vil kunne opleve at få øget deres udgifter. Sådan vil det altid være med store økonomiske omlægninge­r.

Men Enhedslist­ens klimaplan er designet til at sikre, at almindelig­e lønmodtage­re, pensionist­er og arbejdsløs­e ikke kommer til at få deres vilkår forringet.

Og det uanset om de bor i byen eller på landet.

Det kan nemlig godt kan lade sig gøre at omstille vores økonomi, så vi ikke bidrager til en global klimakatas­trofe, uden at det rammer den almindelig­e dansker på pengepunge­n.

Et pensionist­ægtepar, der bruger bilen til fritidskør­sel, vil spare over 9.000 kr.

 ?? FOTO: CLAUS BONNERUP ?? – Der tages højde for, at mange mennesker i landdistri­kterne ikke kan klare sig uden en bil, skriver Pelle Dragsted om Enhedslist­ens klimaudspi­l.
FOTO: CLAUS BONNERUP – Der tages højde for, at mange mennesker i landdistri­kterne ikke kan klare sig uden en bil, skriver Pelle Dragsted om Enhedslist­ens klimaudspi­l.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark