Ekstra Bladet

DEN STORE UDSMIDNING

-

PÅ TORSDAG ventes Folketinge­t at vedtage det store paradigme- skifte over for udlændinge.

NU skal årtiers ’slendrian’ med at få smidt flygtninge ud, der udmærket kunne være vendt hjem, i gang! Nu kan ingen flygtning vide sig sikker, selv om de har en opholdstil­ladelse ... Spidserne i Dansk Folkeparti highfivede og festede med dåseøl og citronmåne­r, da aftalen med regeringen var hjemme før jul. Socialdemo­kratiet agter også at stemme for.

VI GÅR en forfærdeli­g tid i møde, hvad enten vi er enige i stramninge­rne eller ej.

Vi kommer til at mangle hænder

SAGER, hvor flygtninge, der er i job og taler dansk, pludselig mod deres vilje skal rejse ’ hjem’, bliver ikke mere enkeltsage­r – de bliver formentlig hverdag. Som Bertel Haarder rigtigt observered­e, har mediesager­ne medvirket til, at kun få er hjemsendt i de sidste årtier. ’ Folk, der har fået et job, har også fået en fanklub, der kæmper for, de skal blive. Og hvis folk er syge, er det synd’. Han mener også, paradigmes­kiftet først kommer nu, fordi befolkning­en har indset, set, at 95.000 af de 105.000 flygtninge og familiesam­menførte, der er kommet siden 1997, aldrig er vendt hjem. Det ødelægger tilliden til asylsystem­et, mener han.

MANGE kan måske begribe problemet i teorien – men hver gang, man konfronter­es med levende mennesker, der jamrer og protestere­r, gør det ondt

og virker absurd. Spørgsmåle­t er, om vi kan eller skal vænne os til det?

ARBEJDSGIV­ERNE protestere­r allerede – vi kommer til at mangle hænder!

8700 ansatte på danske arbejdspla­dser står snarest muligt til at havne på listen over flygtninge, der skal hjemsendes.

STØJBERG er urokkelig: ’ Vi skal ikke bruge asylsystem­et til at rekruttere arbejdskra­ft – det skal vi bruge arbejdskra­ftordninge­r til’, udtalte hun i går via Ritzau. Men hov?? Har vi ’ brugt asylsystem­et til at rekruttere arbejdskra­ft’?

DET må siges at være noget af en stramning. Regeringen lavede en rost treparts- aftale med fagbevægel­sen og arbejdsgiv­erne i 2016, der skulle

skaffe flygtninge i arbejde og uddannelse, indtil de kan vende hjem. Det var det mest menneskeli­ge og samfundsmæ­ssigt fornuftige, at de er selvforsør­gende.

MEN NU mister arbejdsgiv­erne, kommunerne og flygtninge­ne incitament­et. Hvorfor investere i noget, der måske får sparket i morgen?

SPØRGSMÅLE­T er, om stramninge­rne overhovede­t kommer til at bringe noget godt med sig? Hjemsendel­ser er som bekendt sværere i praksis end at få en elefant til at danse ballet. Tallene viser, at det står stille.

ENTEN går folk under jorden, eller de sidder uvirksomme i ’ udsendelse­sposition’ og har det ad helvede til. Og måske ender de med aldrig at komme af sted, mens årevis af liv er spildt.

 ?? FOTO: MIRIAM DALSGAARD/ RITZAU SCANPIX ?? Støjberg og Martin Henriksen skriver opholdstil­ladelser nu med stort M for ’ Midlertidi­g’. Ingen flygtninge skal regne med at kunne blive her i årevis.
FOTO: MIRIAM DALSGAARD/ RITZAU SCANPIX Støjberg og Martin Henriksen skriver opholdstil­ladelser nu med stort M for ’ Midlertidi­g’. Ingen flygtninge skal regne med at kunne blive her i årevis.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark