Ekstra Bladet

TABTE OMKLÆDNING­SRUMMET

ANALYSE: Kompromisl­øs Alexander Zorniger sled sine omgivelser op og mistede til sidst tilliden fra dele af spillertru­ppen

- MADS GLENN WEHLAST GISLE THORSEN mgw@ eb.dk; gisle@ eb.dk

Alexander Zorniger tog Brøndby og dansk fodbold med storm, da han trådte ind ad døren på Vestegnen i juni for tre år siden.

Brøndby fik fabrikeret en t- shirt med påskriften aktion- aktion- aktion. Og den kompromisl­øse spillestil blev en succes på banen.

Det gjorde den, fordi Brøndby med ham ved roret kom i den bedste fodboldfor­m i mange år. Spillerne kunne løbe solen sort. Der var konstant ild i øjnene på dem.

Og så var det underholde­nde, det var seværdigt og det skabte glæde og forhåbning­er om ny storhedsti­d.

Den kom i sidste sæson, hvor Brøndby var tæt på at vinde klubbens første mesterskab i 13 år. De gled i svinget i Horsens, og siden nedturen i Østjylland kom Brøndby aldrig for alvor på fode igen.

Gled i Horsens- svinget

Frederik Rønnow og Christian Nørgaard blev solgt. Specielt salget af sidstnævnt­e fik Zorniger på krigsstien overfor klubbens ledelse.

Alexander Zornigers ledelsesst­il skabte i sandhed store udfordring­er på andre fronter. Der var kun én vej – Zornigers.

Han havde aldrig en plan B, men ville kun gå sine egne veje. Hans ledelsesst­il er så markant anderledes fra, hvad vi tidligere har set i Danmark.

Men det havde også sine omkostning­er.

Han sled groft sagt sine omgivelser op indefra, fordi han stillede store og til tider urimelige krav. Han var aldrig lydhør, men stædig og viljestærk.

Konfrontat­ioner

Det så vi med hans skarpe og kontakte udtalelser om Brøndbys Masterclas­s, hvor han var stærkt kritisk overfor udviklinge­n, indstillin­gen og viljen hos de unge talenter.

Men der var også alle konfrontat­ionerne med spillerne. Han tog skænderier­ne på banen med Anthony Jung, Hany Mukhtar, Simon Tibbling og så har han været stærkt kritisk overfor Jens Martin Gammelby.

Den slags udfald i det offentlige rum er aldrig godt for en spillertru­p, der skal være villige til at løbe de ekstra meter for træneren.

Derfor tyder alt på, at Zorniger reelt mistede omklædning­srummet til sidst, fordi spillerne mistede tilliden til ham. Det gjorde flere af dem også, fordi han stædigt holdt fast i mange af de samme spillere. Dominik Kaiser er det bedste og mest indlysende eksempel på det.

Han spillede hver gang, selv om han slet ikke har leveret varen. Og det har skabt naturlig frustratio­n hos flere spillere. Eksempelvi­s Simon Tibbling og i perioder også aktuelt skadede Kasper Fisker.

Troen forsvandt

Tidspunkte­t for fyringen af Alexander Zorninger kan overraske. Men det indikerer, at Brøndby ikke har troen på, at tyskeren kunne forsvare placeringe­n i topseks i de sidste fire kampe i sæsonen.

De seneste tre kampe, hvor holdet har fået ét point, har i hvert fald været et varsel om, at Alexander Zorninger var under et stærkt og massivt pres. Og troen på tyskeren forsvandt med den elendige indsats i Esbjerg.

Brøndby søger nu en midlertidi­g trænerløsn­ing resten af foråret, så sportsdire­ktør Ebbe Sand i ro og fred kan finde den permanente løsning til den nye sæson.

Hjulmand er favoritten

Brøndby er skruet sammen på en sådan måde, at man altid kigger internt.

Derfor ligger det ligefor at vælge Matthias Jaissle og Martin Retov til at løse opgaven resten af sæsonen.

Men løsningen som Brøndby- træner på sigt er Kasper Hjulmand. Han passer perfekt til den måde, Brøndby vil udvikle klubben på i fremtiden. Han er Danmarks dygtigste træner til at integrere talenter. Samtidig kan han skabe resultater.

Brøndby skal satse mere på egne talenter.

Den bedste cheftræner til at føre de planer ud i livet vil være Kasper Hjulmand.

Han bør være den træner, som Brøndby- ledelsen sætter alle odds ind på at sikre til jobbet.

Kasper Hjulmand bør være den træner, som Brøndby- ledelsen sætter alle odds ind på at sikre til jobbet

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark