Ekstra Bladet

HORMONFORS­TYRRENDE BØRNETYGGE­GUMMI

DET ER LOVLIGT: Forbrugerr­ådet er bekymrede over, at mange mærker fortsat indeholder skadelige stoffer

- HELLE KASTHOLM HANSEN FOTO: JONAS OLUFSON hka@ eb.dk

’ Dandy kvikker bestandig’, hed et gammelt reklameslo­gan. Det lød trygt og dansk, men hverken Dandy eller Stimorol laves mere i Danmark. Og helt trygt er det heller ikke, for EU- lovgivning­en gør, at det er lovligt at tilsætte hormonfors­tyrrende stoffer til tyggegummi­et.

To af tre

Forbrugerr­ådet Tænk Kemi har offentligg­jort en undersøgel­se, der viser, at to ud af tre tyggegummi- mærker til børn indeholder stofferne BHA og BHT.

Begge stoffer er mistænkt for at være hormonfors­tyrrende, blandt andet ifølge Miljøstyre­lsen og Center for Hormonfors­tyrrende Stoffer.

Alarmerend­e

– Vores test viser, at ca. halvdelen af de 155 tyggegummi- produkter, som vi har testet, er fri for stofferne. Og selv om det er en fremgang i forhold til samme test i 2016, hvor kun en tredjedel var fri for disse stoffer, så er det stadig et alarmerend­e højt tal.

– Faktisk er det sådan, at to ud af tre tyggegummi­mærker, som er målrettet børn, indeholder BHT og BHA, der på pakkerne hedder E320 og E321, siger Stine Müller fra Forbrugerr­ådet.

Selv om flere instanser i

Danmark gerne så disse stoffer forbudt, så slår Forbrugerr­ådet fast, at de indtil videre er lovlige.

– Som argument for fortsat at benytte dem hører vi ofte, at der er tale om meget små doser, og det er rigtigt. Men det er så her, at cocktail- effekten kommer ind. For disse stoffer findes også i cremer og kosmetik, ligesom vi udsættes for hormonfors­tyrrende stoffer mange andre steder, blandt andet i indeklimae­t. Det er denne samlede påvirkning hele vejen rundt, der er bekymrende, mener hun.

Stine Müller opfordrer forbrugern­e til at undgå disse stoffer ved at tjekke, om det, de skal til at putte i munden, indeholder E320 eller E321.

Det skal fremgå af pakningen.

Alternativ­er

To ud af tre tyggegummi­mærker til børn indeholder stofferne BHA og BHT

De to stoffer tilsættes tyggegummi­et, for at det skal holde længere. Men mange tyggegummi­firmaer har fundet alternativ­er.

Således findes der 20 produkter markedsfør­t til børn, som er helt fri for de problemati­ske stoffer. Det er blandt andet Pompito, Bebeto, Fini, Cool Bubble Rolls og Esprite.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark