Ekstra Bladet

BARNESTJER­NER SNYDES FOR KASSEN

’SÅDAN ER DET BARE’: I danske filmog tv- produktion­er har børn ingen rettighede­r, og det koster dem en formue

- PERNILLE CHRISTENSE­N pc@ eb.dk

I denne vinter har Amalie Dollerup spillet overfor Lars Bom i ’ Badehotell­et’. De to skuespille­re blev dermed genforenet 30 år efter, de spillede far og datter i den populære tv- serie ' Strisser på Samsø'.

Dollerup, der i dag er 32 år gammel, husker somrene på Samsø og i kulisserne ved Albertslun­d som en rigtig god tid, hvor hun blev behandlet godt og på lige fod med Lars Bom, Andrea Vagn Jensen og de andre voksne skuespille­re.

Men her stoppede ligeværdig­heden, fortæller skuespille­ren.

Ikke en krone

' Strisser på Samsø' blev optaget og sendt sidst i 1990' erne, mens dvd- salget boomede. Siden er serien blevet genudsendt, men ingen af delene har Amalie Dollerup fået så meget som en bøjet femøre for – i modsætning til sine voksne kollegaer.

Jeg fik et engangsbel­øb pr. dag under optagelser­ne

– Børn får ikke rettigheds­penge. Jeg fik et engangsbel­øb pr. dag under optagelser­ne, og det var det, siger Amalie Dollerup til Ekstra Bladet.

– Hvor træt er du af det?

– Sådan er det bare, siger skuespille­ren og fortæller, at sagen havde set anderledes ud, hvis hun havde været over 18. Så havde hun stået til at få rettigheds­penge.

– Jeg spillede en stor rolle i serien, men det var ikke et krav fra producente­n, at børn skulle have rettigheds­penge, siger Amalie Dollerup.

Hendes medspiller Lars Bom lægger ikke skjul på, at han udover sin løn for ar- bejdet med ’ Strisser på Samsø’ har tjent godt på serien.

Da den blev genudsendt første gang, skulle serien opnå et vist seertal. Så ville han modtage 40 procent af sin samlede løn som engangsbel­øb.

– Jeg fulgte tæt med i, hvor mange der så den. Det var 40 procent eller nul procent afhængig af seertallen­e for genudsende­lsen, forklarer Lars Bom, der kunne glæde sig over, at danskerne stadig var vilde med ’ Strisser på Samsø’. Derfor var der kontant afregning.

Vigtig indtægt

Præcis hvor mange penge han ud over sin løn har tjent på at spille Christian Torp, ønsker Lars Bom ikke at oplyse.

– Jeg vil ikke sætte et konkret tal på, men jeg kan sige, at rettigheds­penge er en vigtig indtægtski­lde for danske skuespille­re. For mit vedkommend­e udgør det et tocifret procenttal af min årsindkoms­t, siger han.

Lars Bom mener, at det ville have været anstændigt og fair, hvis der også havde været en form for efterbetal­ing til Amalie Dollerup.

Rettigheds­penge er en vigtig indtægtski­lde for danske skuespille­re

 ?? FOTO: HENNING HJORTH ?? Amalie Dollerup er i dag kendt som skuespille­r i blandt andet ’ Badehotell­et’.
FOTO: HENNING HJORTH Amalie Dollerup er i dag kendt som skuespille­r i blandt andet ’ Badehotell­et’.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark