Ekstra Bladet

Ingen taler børnenes sag

-

Skuespille­r og formand for Dansk Skuespille­rforbund Benjamin Boe Rasmussen bekræfter, at Amalie Dollerup langt fra er alene.

– Det er meget tilfældigt, hvad børn får – og hvem der får. Børn, der har forældre i branchen, er ofte heldigere stillet, siger han.

Koster ikke mere

Skuespille­rformanden kalder det skørt, at børn bliver ’snydt’ for rettigheds­penge, for ingen skal have flere penge op ad lommen.

– Summen er den samme. Det handler om, hvor mange personer pengene skal fordeles imellem. Det er ikke optimalt, hvis voksne får den største del af kagen i film, hvis børn spiller de bærende roller, siger han.

Et af de helt store problemer er, at ingen rigtigt taler børnenes sag. Dansk Skuespille­rforbund organisere­r uddannede skuespille­re, men ikke børn.

– Men i Norge er de ved at se på en model for, hvordan man kan tage børn midlertidi­gt ind, når de arbejder som skuespille­re. Vi er klar til at kopiere, hvis nordmænden­e finder de vises sten. Danske børneskues­pillere har nogle af de værste forhold i verden.

Det vilde Vesten

– Børn har ingen rettighede­r og ingen højeste arbejdstid. Det minder om det vilde vesten, siger formanden og fortæller, at forbundet har lavet en hensigtser­klæring, der skal hjælpe de små skuespille­rspirer, men nogle egentlige regler findes ikke.

– Hvem er skurken i det her?

- Det er et rigtig godt spørgsmål. DR, Nordisk Film, producente­n, politikern­e eller os som fagforenin­g? Jeg kan i hvert fald konstatere, at børn bliver glemt. De fleste af dem er hurtigt inde og ude af branchen igen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark