Ekstra Bladet

... hvor alle kender dit navn

’ Cheers’ – kendt som ’Sams Bar’ på dansk – tog seerne med storm, men bag kameraet er ikke alt gået helt godt

- ALLAN LYKKE all@ eb.dk

11 år og 275 halve timers episoder.

Læg dertil 28 Emmy- priser ud af 117 nominering­er. Sig bare ordet ... succes. ’ Cheers’ – på dansk ’ Sams Bar’ – er en af tv- historiens populærest­e sitcoms, der blev vist på alverdens tv- skærme fra september 1982 til maj 1993 – og henad vejen gjorde de medvirkend­e til berømthede­r med hel- og halvfyldte tegnebøger som en ikke uvæsentlig belønning.

Og dog kunne det være gået galt lige fra starten. Første sæson kunne nemlig nemt være blevet den sidste, eftersom de såkaldte ratings – hvordan serien blev bedømt af seerne – ikke just var prangende.

Af 77 shows blev ’ Cheers’ hensat til en placering som nummer 74, og er der noget, der kan få amerikansk­e producente­r til at stejle og lynhurtigt trække kniven, er det elendige målinger.

Amerikansk­e tv- stationer er annonce- afhængige, og hvem gider at ofre annoncer på et program, som et fåtal følger med i? Heldigvis viste NBC- kanalen, der samarbejde­de med Paramount Network Televison, sig at være tålmodige. ’ Cheers’ fik lov at fortsætte, og langsomt – men sikkert – vendte tallene.

Et år toppede serien listen, og stadig ved 11. og sidste sæson lå serien i top ti med 80 millioner seere til det afsluttend­e program.

Ikke så dårligt, sagt på jysk.

’ Cheers/ Sams Bar’ foregik i en ... ja, bar – i Boston, Massachuse­tts. Stemningen var som regel munter og løssluppen, selvom hverdagens trakasseri­er også blev endevendt, når den halve snes stamgæster kom dryssende efter arbejdstid for et velvoksent krus øl eller to.

Guds gave til kvinder

Kongen af baren var ejeren Sam Malone, der blev spillet af den dengang høje og flotte Ted Danson, der styrede selskabet med charme, selvtillid og lækkert hår.

I egen opfattelse Guds gave til kvindekønn­et, og enhver i stiletter blev hans jagtmark.

Ved seriens afslutning var han dog stadig ugift og havde i øvrigt svært ved at tage ved lære af sine behandling­er for sex- afhængighe­d.

Men en festlig fyr var han, og Woody Harrelson som bartender, og de livlige servitrice­r – et par af dem udsat for Sams ihærdige kurmageri – udgjorde også et midtpunkt i serien, som mange barer verden over blev inspireret af – fra navnet ’ Cheers’ til den glade og uhøjtideli­ge stemning, som ejerne håbede at kunne kopiere til deres etablissem­enter i virkelighe­dens verden.

Men hvordan gik det de kendte skuespille­re, efter at ’ Cheers’ var lukket ned?

Kongen af baren var ejeren, Sam Malone

Det kunne være gået galt lige fra starten

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Stor succes
Der var masser af liv og glade dage i Sams Bar. Serien kørte i 11 sæsoner og var nomineret til et hav af priser.
FOTO: RITZAU SCANPIX Stor succes Der var masser af liv og glade dage i Sams Bar. Serien kørte i 11 sæsoner og var nomineret til et hav af priser.
 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Holdet poserer til ære for fotografen.
FOTO: SHUTTERSTO­CK Holdet poserer til ære for fotografen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark