Ekstra Bladet

DAVID FÅR NUL KRONER OM MÅNEDEN

FANGET I SYGEDAGPEN­GE-SYSTEMET: Efter et halvt år venter David Kelstrup stadig på at få at vide, om han har ret til sygedagpen­ge. Imens får han ingen penge og er tvunget til at bo hos sine forældre

- HELLE FUUSAGER FOTO: ANITA GRAVERSEN hf@ eb.dk

Det er ikke længe siden, at 32- årige David Kelstrup studerede under varme himmelstrø­g i Californie­n.

– Jeg talte tit med amerikaner­e om det danske velfærdssa­mfund og roste vores sikkerheds­net til skyerne. Det viser sig, at det var naivt, fortæller David.

Da han kom hjem fra sit teologistu­die i USA, nåede han kun at være tilbage på sit gamle arbejde som vagtfunkti­onær i halvanden måned; så faldt han på nogle trapper under en vagtrunde på Aarhus Universite­tshospital. Skulderen rev sig løs, og David måtte gennem operation og genoptræni­ng.

– Jeg tænkte, at det var noget rigtig møg, men trøstede mig ved tanken om, at jeg heldigvis var tilbage i Danmark og i arbejde. Jeg var overbevist om, at jeg ville være sikret økonomisk.

Siden faldet for over et halvt år siden har David Kelstrup gået med en indtægt på nul kroner om måneden.

– Jeg blev meget skuffet. Jeg har arbejdet stort set konstant, siden jeg var 16 år, og da jeg så får en arbejdsska­de som 32- årig, lander jeg bare i samtlige huller i systemet, siger David.

Man skal arbejde tre måneder, før man kan få sygedagpen­ge, og David nåede kun at være tilbage i halvanden måned før uheldet indtraf. Han kan derfor kun få sygedagpen­ge, hvis uheldet godkendes som en arbejdsska­de, men sagsbehand­lingstiden varer op mod et år.

Mens David venter på afgørelsen, har han ingen

Mens David venter på afgørelsen, har han ingen indtægt overhovede­t

indtægt overhovede­t. Det har tvunget ham til at flytte hjem til sine forældre.

– Det er ikke så fedt at sige, at man bor hjemme som 32- årig. Jeg har altid været ret selvstændi­g, og selvom jeg selvfølgel­ig er taknemlig for, at jeg kan bo ved mine forældre, er det jo ikke lige sådan, jeg havde forestille­t mig min situation som voksen, siger han.

David vil gerne tage internetku­rser, læse fag op eller tage eksamener hjemmefra, men gør han det, mister han automatisk retten til de dagpenge, han lige nu venter og håber på at få tilkendt.

– Jeg kan altså risikere at miste de sygedagpen­ge, som jeg ikke engang ved, om jeg får i det hele taget. Det virker jo absurd, siger David.

Ifølge hjemmeside­n for Arbejdsmar­kedets Erhvervsfo­rsikring, som skal afgøre Davids’ sag, er det cirka 60 procent af sagerne, der ikke anerkendes som arbejdsska­de.

Jeg kan altså risikere at miste de sygedagpen­ge, som jeg ikke engang ved, om jeg får i det hele taget

 ??  ?? Far og mor hjælper
David Kelstrup er taknemlig for, at han kan få lov at bo hos forældrene. – Heldigvis har jeg kun mig selv at tage vare på. Havde jeg stået med huslån og børn, havde jeg for alvor været på den.
Far og mor hjælper David Kelstrup er taknemlig for, at han kan få lov at bo hos forældrene. – Heldigvis har jeg kun mig selv at tage vare på. Havde jeg stået med huslån og børn, havde jeg for alvor været på den.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark