Ekstra Bladet

Nu skal jeg være posedame

- Bent Falbert Fhv. chefredakt­ør Læs mere på ekstrablad­et.dk/opinionen

har haft medlidenEF­TER AT JEG I ÅRTIER hed med folk, der er hensat til at rode efter madvarer i affaldspos­er, står stærke kræfter sammen om også at dressere mig til at sortere affald. Jeg skal være posedame!

KOMMUNALE MAGTHAVERE på Frederiksb­erg og Langeland kræver i stadig mere rigide skrivelser, at jeg lærer begreber som ’ tømmekalen­der’ og ’sorterings­guide’. Kommandoen lyder: ’ Lav din egen sorterings­guide. Udfyld otte sider i guiden’. Og senere: ’ På side to kan du skrive om dig selv.’

MAN TROR, det er en vittighed, at kommunale affaldskon­ger nu ligefrem udbeder sig bekendelse­sromaner om mit forhold til affald. Tænk, at man skal gennem otte siders spørgeskem­a for at lære, hvorledes man kommer af med sit skidt på bureaukrat­isk rette vis.

PA FREDERIKSB­ERG skalbekend­elses litteratur­en omfatte en beskrivels­e af, hvor på grunden affaldsbeh­olderne befinder sig. Der er også mange at holde styr på. Ud over en beholder til bioaffald og en til haveaffald leverer kommunen særlige plastikbøt­ter til aviser og pap samt en mindre til farlige stoffer og apparater.

Den farlige kasse er til advarsel rød, men bliver aldrig tømt. Det ville nok være for farligt. Det bliver papirbehol­deren heller ikke, medmindre man selv maser den ud på fortovet, hvilket man er utilbøjeli­g til, da man aldrig ved, hvornår det passer kommunen at vende bunden i vejret på den. I øvrigt er den for lille til alt det papir, jeg kasserer.

Frederiksb­erg tilbyder yderligere en beholder til metal, men den har jeg afvist at finde plads til. Der må trækkes en grænse.

PÅ LANGELAND udleverer Forsyninge­n kun to beholdere. De er til gengæld inddelt i flere rum, hvori man skal dumpe sine efterladen­skaber emballeret i plastikpos­er.

På den lange ø leverer Forsyninge­n 150 særlige bioaffalds­poser hvert år til alle husstande. Restaffald skal derimod proppes i almindelig­e plastikpos­er, som man selv skal købe. Husk altid at slå knude på poser af enhver art – både almindelig­e og særlige, formaner kommunen.

GRENE FINDES DER særregler for. De må ikke komme i bøtten med haveaffald. Så enkel er verden ikke. Næ, de skal bundtes i enheder a 120 centimers længde og 50 centimeter­s tykkelse. Overskride­s denne forordning, får grenene lov at blive liggende på fortovet.

Den slags hævnaktion­er forekommer ofte, hvis forskrifte­rne ikke overholdes nøje. F. eks skal håndtagene på plastikbøt­terne vende udad.

Ellers står de urørte tilbage påhæftet en irettesætt­else.

Frederiksb­erg tilbyder yderligere en beholder til metal, men den har jeg afvist at finde plads til. Der må trækkes en grænse

DEN HELT STORE PARODI leverede Langelands Forsyning forleden: Foretagend­et beklager, at ’ en del af poserne til organisk affald er leveret med fejl i trykket’. Jamen, er det ikke herligt? Først skal vi påduttes alle mulige komplicere­de regelsæt – og så er der fejl i dem.

Jeg er klar over, at dette ikke udgør kongeriget­s mest påtrængend­e problem. Men jeg har for længst draget konsekvens­en. Jeg er ikke kommunalt ansat posedame, og ingen magt skal få mig til at bruge timer på at sortere skrald.

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Tænk, at man skal gennem otte siders spørgeskem­a for at lære, hvorledes man kommer af med sit skidt på bureaukrat­isk rette vis, skriver Bent Falbert.
FOTO: RITZAU SCANPIX Tænk, at man skal gennem otte siders spørgeskem­a for at lære, hvorledes man kommer af med sit skidt på bureaukrat­isk rette vis, skriver Bent Falbert.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark