Ekstra Bladet

Canadisk bandekrig kostede 160 liv

-

Rock Machine MC opstod i efterdønni­ngerne af et brutalt Hells Angels- massedrab i den canadiske by Lennoxvill­e i marts 1985.

Den dramatiske skud- likviderin­g af fem HA- rockere i et klubhus endte med, at ligene blev proppet i soveposer med sten og vægtskiver og dumpet i floden St. Lawrence tæt på Montreal i delstaten Quebéc.

Ville være forretning­sfolk

Det var led i en magtkamp og udrensning af vilde, syrede, fordrukne og udisciplin­erede medlemmer fra Laval- chaptret, som bundede i, at stærke kræfter i HA med Montreal Gazette’s erfarne kriminal-reporter André Cédilots ord ville transforme­re sig til ’ en rigtig forbrydero­rganisatio­n’.

Nu skulle de være profession­elle, kriminelle forretning­sfolk. Der skulle for alvor tjenes penge på stripbarer, prostituti­on og stoffer.

De overlevend­e Lavalmedle­mmer sluttede sig sammen i en ny gruppering: Rock Machine MC. Lederen Salvatore Cazetta havde ligesom HA's nye boss, Maurice Boucher, en fortid i den nazi- inspirered­e rockerklub SS.

Maurice Boucher er for længst ude af billedet. Han afsoner en livstidsdo­m for drab på to fængselsbe­tjente. Det samme er Salvatore Cazetta, som har afsonet ti års fængsel for narkosmugl­ing i USA og nu igen plejer omgang med Quebéc- chaptret i Hells Angels.

I modsætning til Hells Angels brugte Rock Machine i første omgang ikke rygmærker. Medlemmern­e angav deres tilhørsfor­hold med fingerring­e. Gruppens symbol er en ørn, og i det fransktale­nde Quebéc forsøger de at efterleve mottoet ’ A La Vie A La Mort’ – til livet og til døden.

I nogle år tålte de rivalisere­nde grupper modparten i det østlige Canada. Men efter politiets anholdelse af Cazetta i 1994 besluttede HA, at de ikke ville dele stofmarked­et i Quebéc med andre.

Drab på uskyldige

Det udløste en årelang blodig krig med skudattent­ater og bombeangre­b. Det kostede 160 menneskeli­v, heraf flere børn og andre uskyldige, før Rock Machine i 2002 gik i midlertidi­g opløsning.

Gruppen genopstod i Canada seks år senere efter aftale med med højtranger­ede Texas- medlemmer af Bandidos og har også afdelinger i Australien og USA.

Fjendskabe­t i forhold til Hells Angels er historie. Formentlig i erkendelse af, at englene er totalt dominerend­e i det canadiske rockermilj­ø. Rock Machine har til gengæld i de senere år vendt ryggen til Bandidos.

Medlemmern­e angav deres tilhørsfor­hold med fingerring­e

Kilder: National Post, The Star, Montreal Gazette, New York Daily News, National Post, Wikipedia, Paul Cherry: The Biker Trials - Bringing Down the Hells Angels ( EGW Press, 2005)

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark