Ekstra Bladet

TØR IKKE VENDE HJEM

Blev i Frankrig den første kvindelige iranske bokser i en officiel boksekamp

- JAKOB SIMONSEN jsi@ eb.dk

Hun var iført røde shorts, grøn undertrøje og et hvidt bælte om maven. De iranske national- farver fra top til tå.

Sadaf Khadem repræsente­rede sit hjemland efter alle kunstens regler, da hun lørdag i den franske by Royan blev den første kvindelige iranske bokser, der deltog i en officiel boksekamp.

Den 24- årige iraner kunne oven i købet lade sig hylde som sejrherre efter kampen, hvor hun besejrede franskmand­en Anne Chauvin.

Men i stedet for at flyve tilbage til Iran og lade sig hylde for at have repræsente­ret sit hjemland på flotteste vis, så sidder hun nu i Frankrig og frygter, at hun, trods sine anstrengel­ser, står til at blive straffet, når hun igen sætter sine føder i Teheran.

Advaret på vej til lufthavn

Ifølge BBC blev Sadaf Khadem på vej til lufthavnen, sammen med sin træner, den iransk-fødte franskmand, Mahyar Monshipour, advaret om, at de iranske myndighede­r havde udstedt en arrestordr­e på hende.

Hendes forbrydels­e skulle angiveligt bestå i, at hendes beklædning, til trods for de velvalgte nationalfa­rver, overskride­r grænserne for, hvordan kvinder må vise sig offentligt i henhold til iransk lov.

– Jeg deltog i en juridisk godkendt kamp i Frankrig. Men eftersom jeg var iført shorts og T- shirt, som er fuldstændi­g normalt i størstedel­en af verden, så har jeg overtrådt mit hjemlands regler.

– Jeg var ikke iført hijab, og jeg er blevet trænet af en mand. Det er der nogen, som ikke ser så let på, sagde hun til BBC.

Kan bokse iført hijab

Netop muligheden for at bokse iført hijab var eller noget, som det internatio­nale bokseforbu­nd, AIBA, gav lov til så sent som i februar måned.

Men Sadaf Khadem valgte altså ikke at gøre brug af den mulighed, og det kan nu komme til at koste hende.

Ifølge iransk lov kan piger og kvinder helt ned til ni år straffes med mellem 10 dage og to måneders fængsel, hvis de viser sig i offentligh­eden uden hovedbeklæ­dning.

En talsmand fra den iranske ambassade i Paris udtalte onsdag ifølge Reuters, at han ikke kunne kommentere, hvorvidt Khadem stod til at blive anholdt, hvis hun vender tilbage til Iran.

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? – Jeg var ikke iført hijab, og jeg er blevet trænet af en mand. Det er der nogen, som ikke ser så let på, fortæller iranske Sadaf Khadem.
FOTO: RITZAU SCANPIX – Jeg var ikke iført hijab, og jeg er blevet trænet af en mand. Det er der nogen, som ikke ser så let på, fortæller iranske Sadaf Khadem.
 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Iranske Sadaf Khadem vandt over franske Anne Chauvin i en kamp ovre tre omgange.
FOTO: RITZAU SCANPIX Iranske Sadaf Khadem vandt over franske Anne Chauvin i en kamp ovre tre omgange.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark