Ekstra Bladet

KØBER GENNEM SKATTELYEJ­ENDOMME

Ejerskabet af omkring 160 ejendomme i København, der er opkøbt af kapitalfon­den Blackstone, ender i det kendte skattely på Caymanøern­e

- MATS MAGNUSSEN mag@ eb.dk

Når den omstridte kapitalfon­d Blackstone opkøber ejendomme i København, sker det gennem et spindelvæv af selskaber, der ender i det kendte skattely Caymanøern­e.

Det kan Ekstra Bladet nu afsløre efter at have gennemgået et hav af selskabsko­nstruktion­er.

Siden 2017 har Blackstone opkøbt 161 ejendomme i København til en samlet værdi af syv milliarder kroner.

Grunden til, at man flytter pengene dertil, er, at man vil undgå en høj skat

For hver ejendom har kapitalfon­den oprettet et selskab, som ender i et dansk holdingsel­skab, som igen er ejet af et moderselsk­ab i Luxembourg – et ofte benyttet land i skattely- konstrukti­oner.

Ingen gennemsigt­ighed

Derfra ender ejerskabet på Caymanøern­e.

Flere eksperter slår fast over for Ekstra Bladet, at det er en klassisk skattelyko­nstruktion, som Blackstone benytter.

Således også Hannah Brejnholt Tranberg, skatteeksp­ert hos Mellemfolk­eligt Samvirke:

– Caymanøern­e er et skattely defineret på den måde, at der ikke er gennemsigt­ighed, og at der er en meget lav beskatning. Grunden til, at man flytter pengene dertil, er, at man vil undgå en høj skat, siger hun.

Omfattende spindelvæv

Det er heller ikke tilfældigt, at pengene først skal gennem Luxembourg, lyder det fra Torben Bagge, skatteadvo­kat og ekstern skattelekt­or i skatteret på Aarhus Universite­t.

– Man flytter overskudde­t af udbyttet skattefrit fra Danmark til Luxembourg, siger han og uddyber.

– Du kan flytte penge som udbytte fra selskaber frit i EU, og når man vælger Luxembourg, er det, fordi de kan tilbyde nogle attraktive skattemæss­ige aftaler med en del andre lande.

– Hvis du havde valgt at flytte pengene fra Danmark til Cayman, ville du skulle betale udbytteska­t, men fordi du vælger Luxembourg, ender du normalt med en meget lavere beskatning.

Begge eksperter slår fast, at pengene først bliver sendt videre ved et salg af ejendommen­e.

 ??  ??
 ?? FOTO: JONAS OLUFSON ?? Via utallige selskaber ender ejerskabet af de mange ejendomme på Caymanøern­e, der er et kendt skattely.
FOTO: JONAS OLUFSON Via utallige selskaber ender ejerskabet af de mange ejendomme på Caymanøern­e, der er et kendt skattely.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark