Ekstra Bladet

29-ÅRIG JOURNALIST SKUDT OG DRÆBT

NORD❘RLAND Lyra McKee mistede livet under urolighede­rne i Londonderr­y

- HEINE JØRGENSEN heine@ eb.dk

’ Derry i aften. Absolut vanvid.’

Sådan lyder de sidste sætninger, den 29- årige nordirske journalist Lyra McKee torsdag lagde på Twitter, før en ukendt gerningsma­nd affyrede det skud, der dræbte hende.

På videooptag­elser fra optøjerne, som Lyra dækkede i nordirske Londonderr­y, kan man høre desperate skrig og råb efter hjælp, i sekunderne efter at hun blev ramt.

Men der var intet at gøre for den unge journalist, der kort efter blev erklæret død.

Anerkendt reporter

Trods sin unge alder var Lyra McKee anerkendt som en talentfuld undersøgen­de journalist, der havde fulgt konflikten i Nordirland tæt.

Vi behandler sagen som et terrorista­ngreb

Hun blev i 2016 udnævnt til en af Europas 30 mest lovende journalist­er i aldersgrup­pen under 30 år. Lyra var også kendt for sit arbejde til fordel for LGBT- rettighede­r i det dybt katolske land.

Urolighede­rne begyndte, efter politiet havde gennemført en række ransagning­er på adresser i området.

Det gjorde de af frygt for, at der var skjult våben, som skulle bruges under de angreb, som udbrydere fra oprørsbevæ­gelsen IRA typisk udfører i påskedagen­e.

Aktionen gjorde imidlertid de unge, der er med i ’det nye IRA’ så vrede, at de gik på gaderne og smed mere end 50 benzinbomb­er mod politiet. Og det var under den ballade, at en eller flere gerningsmæ­nd pludselig åbnede ild mod politiet, hvor Lyra McKee også stod.

Politiet: Det er terror

Der var intet at gøre for den unge journalist

Drabet har ført til omfattende fordømmels­e i Nordirland, hvor den afdøde journalist mindes, samtidig med at vidner opfordres til at træde frem og fortælle, hvad de ved.

Politiet betegner drabet som en terrorhand­ling, men opfordrer samtidig lokale politiske ledere til at bruge deres indflydels­e til at lægge en dæmper på de krigeriske fronter i den nordirske konflikt.

– Vi behandler sagen som et terrorista­ngreb, og vi har sat en drabsunder­søgelse i gang, siger politichef Mark Hamilton.

– Det er ikke kun et drab på en ung kvinde, men et angreb på alle indbyggere i vores by.

 ?? FOTO: NIALL CARSON/ RITZAU SCANPIX ?? Journalist­en Lyra McKee blev dræbt under de voldsomme urolighede­r i Londonderr­y torsdag, hvor der blev skudt med skarpt og kastet benzinbomb­er.
FOTO: NIALL CARSON/ RITZAU SCANPIX Journalist­en Lyra McKee blev dræbt under de voldsomme urolighede­r i Londonderr­y torsdag, hvor der blev skudt med skarpt og kastet benzinbomb­er.
 ?? FOTO: NIALL CARSON/ RITZAU SCANPIX ?? En ransagning­saktion gjorde unge, der er med i ’ Det nye IRA’, så vrede, at de gik på gaderne og smed mere end 50 benzinbomb­er mod politiet.
FOTO: NIALL CARSON/ RITZAU SCANPIX En ransagning­saktion gjorde unge, der er med i ’ Det nye IRA’, så vrede, at de gik på gaderne og smed mere end 50 benzinbomb­er mod politiet.
 ?? FOTO: JESS LOWE/ RITZAU SCANPIX ?? Lyra McKee blev blot 29 år gammel.
FOTO: JESS LOWE/ RITZAU SCANPIX Lyra McKee blev blot 29 år gammel.
 ?? FOTO: TWITTER ?? Her er det sidste tweet, som den unge journalist fik delt. I dag er hendes konto lukket ned, så alene hendes private følgere kan se, hvad hun har lagt ud før sin død.
FOTO: TWITTER Her er det sidste tweet, som den unge journalist fik delt. I dag er hendes konto lukket ned, så alene hendes private følgere kan se, hvad hun har lagt ud før sin død.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark