Ekstra Bladet

GIGTKNÆET ØDELAGDE HOFTEN

Lars Olsen blev slidt op på fodboldban­en og har som 300.000- 400.000 andre danskere måttet døje med slidgigt. Hans daglige kur hedder fiskeolie og ingefær

- T□KST: H□LL□ KASTHOLM HANS□N

Han var med til at vinde EMguld i 1992 som anfører for det danske landshold, men i 1996 blev de profession­elle fodboldstø­vler sat på hylden, for allerede dengang var han efter eget udsagn ’ noget stivbenet’.

Navnet er Lars Olsen – en guldvinden­de forsvarssp­iller i sine velmagtsda­ge – og i dag træner for det færøske fodboldlan­dshold.

– Slidgigt får vi alle sammen, men selvfølgel­ig går det da ud over kroppen, når man spiller fodbold på højt niveau i så mange år. Det siger sig selv. Jeg begyndte med fodbold, da jeg var fem år, og har stort set spillet siden. Det slider. Først røg venstre knæ, og så gik jeg i adskillige år og kompensere­de for det, hvilket ødelagte min højre hofte, så den fik jeg skiftet forrige år, fortæller Lars Olsen.

DA HAN GIK OVER i trænergern­ingen, begyndte han over til at spille ’ gammelmand­s- fodbold’, og her mener han selv, at han begik en fejl.

– Jeg skulle have holdt mig i skindet, for når man er vant til at spille fodbold, som jeg har gjort det, så er ikke engang ’skånefodbo­ld’ skånsomt, og der er ingen tvivl om, at det forværrede tilstanden i mit gigtknæ. Men det er også stoppet nu. I dag triller jeg knap nok med en bold, siger han.

Forholdene i topfodbold er hårde. Men tidligere var de endnu hårdere, og Olsen husker da tydeligt, hvordan han på et par piller løb på banen med hævede ankler – eller hvad der nu måtte være i vejen. Og det sled på hele kroppen.

– Faktisk er det kun mit knæ, der stadig har gigt- diagnosen, men jeg kan da mærke, at det værker i både ankler, ryg og hofte. Jeg er slidt op, og det bliver alle, som bruger kroppen så meget.

SAMTIDIG MED AT HAN holder sig i gang, prøver han på ikke at overdrive motionen – og så spiser han lidt helseprodu­kter.

– Jeg læste engang, at fiskeolie og ingefær skulle være godt til at holde gigt nede og til at lindre, så det spiser jeg. Men helt ærligt aner jeg ikke, om det hjælper – eller rettere jeg ved ikke, hvor slemt det hele ville være, hvis jeg undlod at spise det. Af samme grund fortsætter jeg med at spise det og tro på, at det giver mig noget.

For Lars Olsen var det en lise at få ope

reret hoften.

– Det er helt klassisk, at det er højre hofte, der smadres, når man har mest gigt i venstre knæ. Men siden operatione­n i november 2017, har jeg fået ’et nyt liv’. Jeg har ikke daglige smerter, og jeg kan få min nattesøvn. Det gør en del for helbredet, når man er 58 år. Jeg er kommet i reservedel­salderen, men er da taknemmeli­g for, at jeg kan nøjes med at spise lidt gigtpiller, siger han.

Jeg er slidt op, og det bliver alle, som bruger kroppen så meget

 ?? FOTO: LARS POULSEN ?? Lars Olsen fortryder i dag, at han fortsatte med at spille ’gammelmand­s- fodbold’ efter den profession­elle karriere. Det har forværret hans slidgigt.
FOTO: LARS POULSEN Lars Olsen fortryder i dag, at han fortsatte med at spille ’gammelmand­s- fodbold’ efter den profession­elle karriere. Det har forværret hans slidgigt.
 ?? FOTO: KIM AGERSTEN ?? Lars Olsen på højdepunkt­et af sin karriere. I 1992 kunne han løfte EMtrofæet. Få år senere begyndte kroppen for alvor at give problemer, og den aktive karriere sluttede i 1996.
FOTO: KIM AGERSTEN Lars Olsen på højdepunkt­et af sin karriere. I 1992 kunne han løfte EMtrofæet. Få år senere begyndte kroppen for alvor at give problemer, og den aktive karriere sluttede i 1996.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark