Ekstra Bladet

Akupunktur har tit reddet mig

□n stor karriere som soloballet- danser har sat sine spor på Nikolaj Hübbe

-

Smerter betød absolut ikke afbud. I stedet fik jeg et par piller og blev tapet ind, så jeg kunne holde forestilli­ngen ud

T□KST: H□LL□ KASTHOLM HANS□N

Som lægen en dag sagde til ham: ’ Når man sammenlign­er dit cprnummer med dit arbejdsliv, er der intet at sige til, at du har ondt alle vegne’.

Balletmest­er på Det Kongelige Teater og ’ Vild med dans’- dommer Nikolaj Hübbe griner højlydt ad lægekommen­taren, men indrømmer at der er noget om snakken: Han er som 51- årig slidt mange steder.

– Hvad seerne ikke ser til ’ Vild med dans’ er, at jeg rejser mig og strækker hoften og knæene ud, hver gang kameraet er væk. Det er nødvendigt, ellers får jeg ondt. Jeg kan ikke sidde i retstillin­g i over en time uden at strække mig, så hoften ligesom smutter på plads. Samtidig sikrer jeg, at knæet ikke låser, for det gør nas, forklarer han.

Hübbe begyndte på Det Kongelige Teaters

Balletskol­e, da han var ti år, og siden fik han bl. a. en stor karriere som solodanser ved New York City Ballet. Men den slags er ikke gratis.

– Som helt ung kunne jeg nærmest danse i døgndrift. Med alderen begyndte skavankern­e at melde sig. Jeg har jo slæbt rundt på damer hele mit liv. Men smerter betød absolut ikke afbud. I stedet fik jeg et par piller og blev tapet ind, så jeg kunne holde forestilli­ngen ud.

Nikolaj Hübbe viser sine fødder og knyster frem.

– Knysterne kunne blev helt betændte, så for at kunne danse fik de akupunktur og blev tapet ind. Om natten sov jeg med en påtapet skinne, så tæerne kunne blive strakt ud. I det hele taget har jeg altid sværget til akupunktur. Nålene i kombinatio­n med naturmedic­inen Arnika har hjulpet mig utroligt, for helt ærligt: Jeg er slidt i de fleste af mine led.

SLIDGIGTEN I HANS nakke er helt klassisk. Det samme er tilfældet med ryggen. – Jeg har en meget lang ryg og korte ben. Benene er så korte, at min mor kalder dem ’gangvorter’, siger han og tilføjer:

– Men ryggen har så ovenikøbet en sjette hvirvel, hvilket ikke alene bringer mig tættere på Cro Magnon- manden, end jeg bryder mig om, men også gør min ryg mere sårbar. Og min nakke er så belastet, at jeg bare skal ligge en lille smule forkert om natten for at få ondt. Hertil kommer fingrene, hofterne og reminiscen­serne fra mine to gange to meniskoper­ationer i knæene, så jeg er ikke den store danser mere, erkender Nikolaj Hübbe, hvis led holder meget af varme og fredelige cykelture.

 ??  ??
 ?? FOTO: FINN FRANDSEN ?? Som så mange andre med slidgigt har Nikolaj Hübbe det bedre i varmen. Men med hensyn til motion er han blevet ’doven’. Det bliver højest til lidt cykelture.
FOTO: FINN FRANDSEN Som så mange andre med slidgigt har Nikolaj Hübbe det bedre i varmen. Men med hensyn til motion er han blevet ’doven’. Det bliver højest til lidt cykelture.
 ?? FOTO: JYLLANDS- POSTEN ?? Billedet er fra Nikolaj Hübbes aktive karriere tilbage i 2005. De mange stræk og løft har sat sine markante spor på hans krop.
FOTO: JYLLANDS- POSTEN Billedet er fra Nikolaj Hübbes aktive karriere tilbage i 2005. De mange stræk og løft har sat sine markante spor på hans krop.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark