Ekstra Bladet

Operation er ingen mirakelkur

-

Antallet af slidgigt- eller artrose- patienter er eksplodere­t over de senere år.

Det er sket, i takt med at vi bliver ældre, viser fremskrivn­inger ifølge Gigtforeni­ngen. Hvor 330.000 danskere i 2013 led af denne folkesygdo­m, vil der i 2050 være 440.000.

Men på trods af det vil operation kun i et begrænset antal tilfælde være en god idé.

– Først skal alle andre muligheder udtømmes. Dvs. vægttab og træning (GLA: D- oplæring). Hvis alt det er uden effekt, og der er svære forandring­er i leddene, kan operation komme på tale. Men det er vigtigt, at patienten har en realistisk forventnin­g til resultatet, siger Claus Munk Jensen, ortopædkir­urgisk overlæge på Rigshospit­alet.

Han tilføjer, at f.eks. i forbindels­e med knæoperati­oner er ca. 20 procent af de opererede ikke tilfredse efterfølge­nde.

– Cirka 15 procent føler ingen bedring, og fem procent er skuffede og synes, at det hele er blevet værre.

Der opereres ca. 8000 knæ, 9000 hofter, 100 albuer, 3050 ankler og 500 skuldre om året. Hofterne har den bedste prognose, mens anklerne og albue er sværere. Fælles for ledoperati­oner er risikoen for infektione­r, proteseløs­ninger og reoperatio­ner.

MAN VED IKKE, hvorfor artrosen fremkommer hos nogle og ikke hos andre. De tre typiske symptomer er: Igangsætni­ngssmerter – hvor smerterne opstår, når man begynder at gå, men forsvinder for en tid efter et øjeblik. Dernæst er der udtrætning­s- smerter, hvor patienten oplever smerter i forbindels­e med f.eks. lange gåture. Sidste symptom er natlige hvilesmert­er. Man behøver ikke at have alle symptomern­e for at få stillet diagnosen.

– En typisk behandling vil bestå i omlægning af patientens funktioner, evt. vægttab og fysioterap­i. Og som beskrevet er en operation mod artrose ikke en mirakelkur.

– Har man for eksempel en skade i knæet eller hoften, er der risiko for slidgigt. Men der er også en stor arvelig faktor med denne sygdom. Og sygdommen kan ikke helbredes, men den kan holdes nede, forklarer Claus Munk Jensen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark