Ekstra Bladet

ULRIK LAURSEN: Hvis folk synes, hyben hjælper, skal de spise det

-

Artrose eller slidgigt sætter begrænsnin­ger for manges hverdag – både hvis man vil tabe sig lidt eller bare holde sig i form.

Men selv om det er vigtigt at bevæge sig, er det lige så vigtigt at huske, at man ikke kan blive atlet på en nat, for så får man ondt. Slidgigt er ikke til at spøge med.

– I min klinik bruger jeg meget tid på at fortælle mine patienter, at der egenligt ikke er noget galt med deres krop. Den har bare reageret på en ny eller øget belastning, som er endt med at give smerter. Behandling­en skal ikke foregå gennem maskiner og passiv behandling, men gennem oplysning om træning, bevægelse og restitutio­n. Mange tror, at hvis de får ondt i et led eller muskel, skal de træne mere. Men det er forkert. Hvis det gør ondt at

gå, skal man ikke blive ved, fastslår den tidligere profession­elle fodboldspi­ller i OB og FCK Ulrik Laursen, der i dag er fysioterap­eut.

– Ofte er det ikke leddene, men muskulatur­en, der gør ondt. Så inden turen via lægen og sygehuset synes jeg, det er sund fornuft at lære patienten at lytte til sin krop. Det kan også spare samfundet for store udgifter. Indledning­svis skal vi lade kniven ligge og i stedet vejlede patienten. Det tager tid at komme i form, og er man overaktiv, protestere­r kroppen eller leddene. Derfor er det ikke altid slidgigt, når smerterne melder sig. Har man en smule slidgigt, kan man ved vedledning og fornuftig motion ofte leve med den uden store smerter.

VIA GIGTFORENI­NGEN

eller egen læge kan man få henvisning til GLA: D- undervisni­ng. Her lærer man at tilpasse sit aktivitets­niveau til sin øjeblikkel­ige formåen.

Ulrik Laursen er GLA: D- certificer­et og kan bla. på den baggrund hjælpe med at lære patienter, hvad de kan gøre for at holde deres led smurte.

– Det er vigtigt at tale smerten igennem med sin patient. Kroppen signalerer ’stop’ med smerter, og afpasser man sin aktivitet efter det, kan man i nogle tilfælde mærke en positiv ændring selv efter få uger. Undgår man fejlbelast­ning kan slidgigt være noget, som man nemt kan leve med. Mht. medicin og urtemedici­n skal folk bruge det, de føler virker – hvis det er hyben, så brug det. Gigtmedici­n kan være nødvendigt, men mig bekendt har man endnu ikke påvist, at piller kan genskabe eller øge bruskdanne­lsen i led.

 ?? FOTO: TIM KILDEBORG JENSEN ?? Ulrik Laursen mener, at det vigtigste er at få talt smerterne igennem med patienten, fordi det ofte er musklerne og slet ikke leddene, der er problemet.
FOTO: TIM KILDEBORG JENSEN Ulrik Laursen mener, at det vigtigste er at få talt smerterne igennem med patienten, fordi det ofte er musklerne og slet ikke leddene, der er problemet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark