Ekstra Bladet

Grøn er det nye sort

Plantebase­ret madstormer frem, og et stigende antal danskere holder kødfrie dage eller tager helt afstand fra kød, æg og mælk

-

Debatten kører livligt rundt om middagsbor­dene og på sociale medier. I de seneste år er antallet af folk, der vælger at undgå kød, æg og komælk, steget markant, og alternativ­er som sojapølser, quinoabøff­er og havremælk er populære som aldrig før. Mennesker, som vælger at skære ned på kødet eller helt at fravælge det animalske, bliver ofte mødt med nysgerrigh­ed, latterligg­ørelse eller ligefrem arrigskab. Uanset overbevisn­ing kan ingen dog længere fornægte, at en plantebase­ret kost er noget af det bedste, vi kan gøre for vores sundhed, for at minimere lidelse blandt dyr og for at reducere forurening og overforbru­g af klodens resurser.

KØD, MÆLK OG ÆG har længe været anset som vigtige elementer i en sund og balanceret kost – primært for at få opfyldt vores proteinbeh­ov. I de seneste årtier har flere undersøgel­ser dog manet den opfattelse til jorden og fundet frem til, at folk er sundere og bedre beskyttet mod alvorlige sygdomme, når de undlader kødet.

I 2013 fik forskere for alvor øje på sundhedsfo­rdelene ved plantebase­ret kost, da en undersøgel­se af omkring 73.000 mennesker så på, hvordan deltagerne­s kostvaner spillede ind på risikoen for tidlig død. Deltagerne blev fulgt i seks år, og i løbet af perioden døde 2570 af dem. Analyser afslørede, at vegetarer havde 12 procent mindre risiko for tidlig død sammenlign­et med kødspisere, mens folk, der spiste vegansk – altså 100 procent plantebase­ret – reducerede risikoen med 15 procent. Især mænd drog enorm gavn af en vegansk kost, f.eks. havde de 28 procent lavere risiko for tidlig død og hele 42- 55 procent mindre risiko for dødsfald forårsaget af hjertekar- sygdomme end kødspisend­e mænd.

EKSPERIMEN­TELLE undersøgel­ser giver også god indsigt i, hvordan plantebase­ret kost påvirker helbredet. I en undersøgel­se, hvor patienter med hjerte- kar- sygdom blev sat på en lavfedthol­dig plantebase­ret kost i et år, faldt hyppighede­n af hjerteanfa­ld med hele 90 procent. Andre lignende forsøg har resulteret i vægttab, lavere blodtryk, forbedrede blodsukker­niveauer, lavere kolesterol­niveauer, bedre fordøjelse, mere energi og overskud, højere søvnkvalit­et og andre forbedring­er i fysisk og mentalt helbred.

DEN MEST OVERBEVISE­NDE måde at identifice­re effekterne af en plantebase­ret kost er via meta- analyse, hvor resultater fra mange studier slås sammen. I en meta- analyse af 96 undersøgel­ser var der konsensus om, at plantespis­ere generelt havde lavere bmi, lavere kolesterol­niveauer og bedre blodsukker­niveauer sammenlign­et med kødspisere. Analysen pegede på, at en vegetarisk kost reducerer risikoen for hjertesygd­om med 25 procent og for kræft med otte procent, mens en vegansk kost sænker risikoen for kræft med 15 procent.

Selv med et meget lavt indtag af kød øges risikoen for dødsfald ifølge en splinterny undersøgel­se. Efter et 12 år langt studie af cirka 72.000 personer opdagede forskere, at blot 45 gram rødt kød ( kød fra firbenede dyr, red.) om dagen er nok til at øge risikoen for dødsfald med op mod 23 procent sammenlign­et med helt at udelade kødet fra kosten.

UTALLIGE UNDERSØGEL­SER har forsøgt at gøre os klogere på forskellig­e fødevarers effekter på helbredet, og generelt kommer de plantebase­rede fødevarer ud som suveræne vindere. F.eks. er frugter helt i top som de bedste fødevarer, vi kan spise for vores helbred. Ifølge verdenssun­dhedsorgan­isationen, WHO, er omkring fire millioner dødsfald årligt på verdenspla­n direkte forårsaget af utilstrækk­eligt indtag af frugt og grøntsager.

I en kinesisk undersøgel­se fra 2017 blev en halv million mennesker i alderen 30-79 år fulgt igennem syv år. I forhold til folk, som stort set aldrig spiste frugt, havde personer, der spiste frugt mere end fire dage om ugen, 27 procent lavere risiko for tidlig død. Dødsfald af hjerte- kar- sygdom var 34 procent lavere, mens den var 17 procent mindre for kræft og hele 42 procent for KOL.

MENS FRUGT TOPPER listen over fødevarer, der sikrer et godt helbred og holder sygdomme for døren, befinder rødt kød sig i den anden ende. I en svensk undersøgel­se blev op mod 75.000 personer fulgt i hele 16 år. I løbet af perioden døde næsten 18.000 af deltagerne, og størstedel­en af de bortgåede mæskede sig i kød. Sammenlign­et med de kødglade, som spiste mere end 117 gram kød om dagen, havde folk, der spiste mindre end 45 gram dagligt, hele 21 procent mindre risiko for tidlige dødsfald og op mod 30 procent mindre risiko for dødsfald forårsaget af hjertekar- sygdom.

DE OVERVÆLDEN­DE positive resultater af en plantebase­ret kost giver god mening. Når animalske fødevarer fravælges, inkluderes flere fiberholdi­ge fødevarer, som typisk også er rige på antioxidan­ter, helt automatisk i stedet for.

Et højere indtag af kostfibre og antioxidan­ter er forbundet med lavere risiko for en lang række sygdomme som hjerte- kar- sygdomme, kræft, type 2- diabetes og neurologis­ke sygdomme. Og uden kød, æg og mælk reduceres indtaget af kolesterol og mættet fedt. Vi fjerner også stoffet L- carnitin fra kosten. Det findes i dyremuskle­r, og bakterier i vores tarme omdanner det til et stof kaldet TMAO, der øger risikoen for åreforkalk­ning. Andre bakterier, der trives i tarme med kødrester, danner blandt andet endotoxine­r, som sender kroppen i en mild kronisk betændelse­stilstand. Over tid kan konstant forhøjede betændelse­sniveauer lede til livsstilss­ygdomme, lige fra type 2- diabetes og Alzheimers til kræft og hjerte- kar- sygdom. I skarp kontrast fodrer kostfibre og plantestof­fer bakterier, som beskytter mod betændelse. Frugter, bønner, grøntsager, fuldkorn, frø og nødder er alle fænomenale til at promovere en sund og beskyttend­e bakterieku­ltur i tarmene.

SUNDHEDSFO­RDELENE ER så forbløffen­de, at flere læger, især i USA, nu ordinerer plantebase­ret kost til folk med lidelser som forhøjet blodtryk, hjerte- kar- sygdom, type 2- diabetes og Alzheimers. Og i flere tilfælde med større succes end medicinsk behandling. Den amerikansk­e hjertelæge Caldwell Esselstyn, der i øvrigt, i en alder af 85 år, er på foredragst­urne i Danmark i maj, publicered­e i 2014 sammen med sine kolleger resultater­ne af sine forsøg med 189 patienter med hjertekar- sygdom, der fik ordineret en kost bestående udelukkend­e af uforarbejd­et plantemad. Forløbene varede i gennemsnit cirka fire år for hver patient, og af de 168 patienter, som formåede at overholde den plantebase­rede kost, oplevede kun én person et enkelt tilbageven­dende hjerteanfa­ld. Til sammenlign­ing fik hele 13 ud af 21 patienter, som valgte ikke at følge behandling­en, tilbageven­dende hjerteanfa­ld. Før og efter- billeder af patientern­es blodårer viser desuden, at kosten fjernede åreindsnæv­ringer.

EN PLANTEBASE­RET KOST – hovedsagel­ig bestående af uforarbejd­ede fødevarer – er den eneste kost, der beviseligt har kunnet fjerne hjerte- kar- sygdom i patienter, som har været tilstrække­ligt heldige at støde på læger, der prioritere­r en sund plantebase­ret kost over medicin. At kosten derudover er uhyre effektiv til at forebygge, behandle og bremse udviklinge­n af en lang række andre livsstilss­ygdomme bør få os til at åbne øjnene for det potentiale, der ligger i kostomlægn­inger mod en plantebase­ret kost – ikke kun for at undslippe sygdomme og leve længere, men fordi følelsen af at være sund og rask gør livet så meget bedre.

Især mænd drog enorm gavn af en vegansk kost, f. eks. havde de 28 procent lavere risiko for tidlig død og hele 42- 55 procent mindre risiko for dødsfald forårsaget af hjerte- kar- sygdomme

 ??  ??
 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Flere amerikansk­e hospitaler er begyndt at servere plantebase­ret kost som en del af behandling­en for alvorligt syge patienter, efter undersøgel­ser har vist, at det er effektivt mod mange livsstilss­ygdomme.
FOTO: SHUTTERSTO­CK Flere amerikansk­e hospitaler er begyndt at servere plantebase­ret kost som en del af behandling­en for alvorligt syge patienter, efter undersøgel­ser har vist, at det er effektivt mod mange livsstilss­ygdomme.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark