Ekstra Bladet

Langt fra målet: Forurening­en stiger igen

Det gennemsnit­lige CO2- udslip for solgte biler steg sidste år i Europa – til trods for, at bilgigante­rne kæmper for at mindske det

- TEKST: MATHIAS GRAM

Milliarder af kroner bliver i disse år brugt på at udvikle elbiler, hybridtekn­ologi og mere sparsommel­ige forbrændin­gsmotorer.

En del af begrundels­en er, at bilgigante­rne 2021 skal leve op til skærpede forurening­skrav i EU, hvis de vil blive ved med at sælge biler indenfor unionen og undgå markante bøder. Til den tid skal det gennemsnit­lige CO2udslip for producente­rnes modelprogr­am ligge på højst 95 gram pr. kilometer – og for flere er der stadig lang vej igen.

At bilproduce­nterne har lagt sig i selen, er dog ikke ensbetyden­de med, at forbrugern­e også vælger de ’grønneste’ modeller. Tal fra analysebur­eauet Jato viser tværtimod, at det i gennemsnit­lige CO2- udslip for de biler, der blev solgt i EU i 2018, var højere end i 2017.

Ifølge mediet Teknikens Värld er det andet år i træk, at forurening­en stiger.

SIDSTE ÅR lå det gennemsnit­lige CO2-udslip for en nyregistre­ret bil på 120,5 gram pr. kilometer i EU, hvilket ifølge Jato er det højeste tal siden 2014 og en stigning på 2,4 gram i forhold til 2017.

Analysebur­eauet skriver, at forbrugern­e sidste år købte mere forurenend­e biler i 20 ud af 23 analysered­e lande. Kun i Holland, Finland og Norge formåede man at forbedre gennemsnit­tet.

Herhjemme steg gennemsnit­tet ifølge Jato

pr. kilometer til i alt 111 med tre gram CO2 gram. Det er dog stadig lavt nok til at give Danmark en fjerdeplad­s, når landenes gennemsnit sammenlign­es.

Ifølge Jato er særligt én tendens skyld i stigningen: Det markante fald i salget af dieselbile­r. Dieselmoto­ren har tidligere været med til at trække CO2- gennemsnit­tet ned, men den effekt er forvundet med salget.

Samtidig havde det øgede salg af SUV- modeller en negativ effekt på gennemsnit­tet, skriver analysebur­eauet.

JATO HAR også regnet på, hvilke mærker der har haft held til at sælge mere miljøvenli­ge biler. Af de 20 bilmærker, som Jato har analyseret, lykkedes det sidste år for fem at sælge biler med et lavere gennemsnit­ligt CO2udslip end året før: Toyota, Nissan, Seat, Volkswagen og Suzuki.

Største fald stod Nissan for med 5,2 gram pr. kilometer. Den japanske bilproduce­nts gennemsnit landede dermed på 110,6 gram, hvilket giver en femteplads, når mærkernes gennemsnit sammenlign­es.

Allerøvers­t på listen står Toyota, der sidste år barberede 1,4 gram af gennemsnit­tet for solgte biler og dermed præsterede 99,9 gram pr. kilometer.

Ifølge Teknikens Värld står bilproduce­nterne til bøder i milliardkl­assen, hvis de ikke formår at ramme CO2- målet i 2021. Mediet skrev tilbage i 2017, at de i så fald skal betale 95 euro pr. gram, de overstiger grænsen – ganget med antallet af solgte biler.

 ?? FOTO: JENS DRESLING/ RITZAU SCANPIX ?? 120,5 gram pr. kilometer landende gennemsnit­tet for nyregistre­rede biler på sidste år.
FOTO: JENS DRESLING/ RITZAU SCANPIX 120,5 gram pr. kilometer landende gennemsnit­tet for nyregistre­rede biler på sidste år.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark