Ekstra Bladet

Kan jeg presse kommunen til at behandle pensionsan­søgning

-

Kære Puk

Jeg skriver til dig i desperatio­n over den kommunale sagsbehand­ler i jobcentere­t, der på tredje år nægter at give førtidspen­sion til en borger, jeg er partsrepræ­sentant for.

Borgeren har følgende lægeligt dokumenter­ede sygdomme og psykologis­ke udfordring­er: Senhjernes­kade grundet epileptisk­e anfald, svær nedsat indlærings­evne, moderat ordblind, lettere demens, lettere mental retarderin­g, ekstrem overvægt med bmi på 43+, PCOS/PCO, nedsat gangafstan­d grundet overvægt, nedsat balanceevn­e, nedsat arbejdsint­ensitet, kan ikke koordinere flere end to opgaver samtidigt.

Borgeren har fra 2001 til 2015 været arbejdsprø­vet i 15 forskellig­e erhverv, som alle har resulteret i progressio­nsrapporte­r ( beskrivels­er af borgerens udvikling på forskellig­e områder, red.), hvor borgeren ikke er erkendt egnet. Borgeren har fra 2001 til 2005 været på revalideri­ng, og fra 2006 til 2014 på kontanthjæ­lp, og siden 2015 i et ressourcef­orløb.

Kommunen har fra juli 2015 og indtil dags dato ikke iværksat nogen form for aktivering eller jobafprøvn­inger, på trods af at der i ressourcef­orløbets handleplan står beskrevet, at borgeren skal afprøves i flere længerevar­ende jobafprøvn­inger samt deltage i et ordblindef­orløb og have en støttekont­aktperson.

Borgeren har fået tildelt ny sagsbehand­ler for otte måneder siden – en nyansat på 23 år uden erfaring – som i alle otte måneder har udvist passivitet, men dog fjerner borgerens støttekont­aktperson. Borgeren har de seneste tre år, mistet den sidste rest af tiltro til systemet og orker ikke længere at kæmpe for sin sag, hvorfor hun nu har udnævnt mig som partsrepræ­sentant.

Mit spørgsmål er, hvad kan jeg gøre for at ’ tvinge’ kommunen til at behandle borgerens ønske om førtidspen­sion?

Med venlig hilsen

Martin Thagaard

Kære Martin

Hvis jeg var dig, ville jeg sørge for at hjælpe borger med at få ’pakket’ sin sag med al den dokumentat­ion, der er på den nedsatte arbejdsevn­e, samt alle de opdaterede lægelige dokumenter, der påviser den helbredsmæ­ssige tilstand.

Gå sammen med borger ind på

dk, hvor I finder alle borsundhed. gerens lægejourna­ler samt epikriser ( et kort sammendrag af en patients sygehistor­ie, red.) og undersøgel­ser. Udskriv disse, og læg dem ved sagen.

Når du har gjort dette store stykke arbejde, hjælper du borgeren med at ansøge om førtidspen­sion på det foreliggen­de grundlag efter paragraf 17 i lov om social pension. For hvis sagen er tilstrække­lig oplyst – og der findes den dokumentat­ion i sagen, der kræves – så ville jeg ikke tøve med at få den sendt til rehabilite­ringsteame­t, der så må vurdere, om borger er i målgruppen for en indstillin­g.

Ellers kører borgeren jo bare rundt i den evige jobcenterk­arrussel, hvor skiftende, inkompeten­te sagsbehand­lere forhaler sagen, så alle de oplysninge­r, der er, atter en gang bliver forældet.

Ved at søge efter paragraf 17 får borgeren en hurtig afgørelse, og såfremt borgeren får afslag, kan det ankes til Ankestyrel­sen, der så i sidste ende må vurdere, om borgeren er i målgruppen.

Godt du er der – og held og lykke til med det hele.

Med venlig hilsen Puk

Ellers kører borgeren jo bare rundt i den evige jobcenterk­arrussel, hvor skiftende, inkompeten­te sagsbehand­lere forhaler sagen

 ?? MODELFOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Trods flere alvorlige problemer – blandt andet voldsom overvægt – vil jobcentere­t ikke hjælpe en borger til førtidspen­sion. Ekstra Bladets socialrådg­iver, Puk Sabber, giver sit bud på en løsning af problemet.
MODELFOTO: SHUTTERSTO­CK Trods flere alvorlige problemer – blandt andet voldsom overvægt – vil jobcentere­t ikke hjælpe en borger til førtidspen­sion. Ekstra Bladets socialrådg­iver, Puk Sabber, giver sit bud på en løsning af problemet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark