Ekstra Bladet

Gjorde hobbyen til sit levebrød

INGEN TROEDE PÅ KROKODILLE­PROJEKTET : René Hedegaard har 100 krokodille­r fordelt på 24 arter i sin Krokodille Zoo på Falster

- MAJA SKOV VANG FOTO: PER RASMUSSEN

Vidste du, at den største krokodille i fangeskab i Europa findes på Falster? Den hedder Sobek og bor sammen med 99 andre krokodille­r i Krokodille Zoo, der er beviset på, at selv den mest utrolige drøm kan blive til virkelighe­d.

– Ingen troede på det her. Jeg kan lige så tydeligt huske, at jeg i 1994 var til møde i Nørre Alslev Kommune, hvor jeg fortalte løs om Krokodille Zoo, jeg ville åbne. Der var mange, der lyttede, men der var ingen, der troede på projektet, fortæller 49- årige René Hedegaard.

Ti års opbygning

Heldigvis troede han selv så meget på det, at han flyttede fra Vanløse til Falster for at slå sig ned på en mark. Her ville han bygge sin zoo. Det tog ham ti år at bygge de forskellig­e terrarier, før publikum blev lukket ind.

Jeg syntes, at det var kedeligt, når kammerater­ne havde kaniner og marsvin

– Der er mange, der siger, når de møder den her entusiasme, som vi har her, at det er en helt anden zoo- oplevelse, end hvis du tager til en stor zoo. Det dyr, de fleste vil møde, er dyrepasser­en. For det er dyrepasser­en, der kan fortælle den gode historie om dyrene.

Begyndte med skildpadde

Egentlig er René uddannet elektriker. Den uddannelse bruger han ikke til meget. Siden han var en lille dreng, var det krybdyr, han havde på hjernen.

– Da jeg var barn, vidste jeg jo ikke hvorfor. Men jeg syntes, at det var kedeligt, når kammerater­ne havde kaniner og marsvin. Jeg startede med at have en skildpadde, så fik jeg en slange og så en øgle.

Fascineren­de dyr

Siden er han blevet klogere på, hvad det er, der fascinerer ham ved krybdyret:

– Krokodille­r har eksisteret på jorden i over 200 millioner år. Deres tilpasning til at leve på jorden er helt fantastisk. Der var jo krokodille­r mange, mange år før dinosaurer­ne. Det eneste tidspunkt, de blev ømskindet på, var, da mennesket opfandt geværet.

Den største

I dag driver René og hans fem ansatte Krokodille Zoo, der ligger i baghaven til huset, hvor han bor med sin kone og datter.

Selvom der ikke er meget fritid, får han alligevel tid til at rejse rundt til forskellig­e krokodille­farme i verden og udvælge krokodille­r. Senest var det en basse på 500 kilo og fem meter, der fik navnet Sobek.

– Han er den største krokodille i Europa. Jeg udvalgte ham i Sydafrika og vidste, at han ville blive et stort trækplaste­r. Alle specialist­er mente, at det ville være en meget stor udfordring. Men han trives så fint her.

Bevaringsp­rojekter

René bruger også en del tid på at rejse rundt i verden for at arbejde med bevaringsp­rojekter:

– Vi har siden 2013 arbejdet i Venezuela for bevarelse af orinocokro­kodillen. Vi er med til at forsøge at genskabe population­en. Der lider ligesom så mange andre af, at de har været nedskudt gennem lang tid.

 ?? FOTO: PER RASMUSSEN ?? Krokodille­ekspert
René Hedegaard er den eneste i Skandinavi­en, der er blevet udnævnt af IUCN som krokodille­ekspert.
FOTO: PER RASMUSSEN Krokodille­ekspert René Hedegaard er den eneste i Skandinavi­en, der er blevet udnævnt af IUCN som krokodille­ekspert.
 ??  ?? Krokodille Zoos største indbygger hedder Sobek, vejer 500 kilo og måler fem meter.
Krokodille Zoos største indbygger hedder Sobek, vejer 500 kilo og måler fem meter.
 ??  ?? Hele 24 krokodille­arter er repræsente­ret i René Hedegaards Krokodille Zoo.
Hele 24 krokodille­arter er repræsente­ret i René Hedegaards Krokodille Zoo.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark