Ekstra Bladet

HUSK KLIMAKAMPE­N

- Niels Dygaard Møllebakke­n 12 Skanderbor­g

I sit digt ’ Troldmande­ns Lærling’ fra 1797 beretter den store tyske digter Johann Wolfgang von Goethe om denne lærling, at han i troldmande­ns fravær sætter en proces i gang, som han ikke kender trylleform­ularen til at stoppe, og som nu truer med at oversvømme og ødelægge alt.

Ligheden mellem lærlingen og os, der, hvad klimaet angår, også har sluppet kræfter løs, som vi ikke kan styre, er slående. Dog med den afgørende forskel, at vi ikke som lærlingen kan påkalde os nogen troldmand, der kan bringe de kaotiske klimaforan­dringer til ophør, som vi uden tvivl selv har skabt.

Vi opfører os i vort umættelige behov for materielle goder som en flok børn, der er sluppet løs i en slikbutik og nu sanseløst river ned fra alle hylder uden tanke på de mavesmerte­r, der uvægerligt vil følge. Det er ingen trøst, at klimaforan­dringernes katastrofa­le følger ikke primært vil ramme os voksne, men derimod vore børn og børnebørn.

Det er derfor glædeligt, at så mange unge, anført af svenske Greta Thunberg, har erkendt tingenes rette sammenhæng og såvel herhjemme som i udlandet har reageret derpå – bl. a. med deres strejkeakt­ion FridaysFor­Future.

Jeg er sikker på, at de ikke vil aldersdisk­riminere. Derfor bør vi voksne, der er ansvarlige for klimaforan­dringerne, støtte op om deres berettiged­e protestakt­ioner for at lægge yderligere pres på de tøvende politikere og omsider få dem til at indse, at det er vores hus, der brænder! Der må handles her og nu!

Glem derfor ikke klimakampe­n og husk Goethes advarende ord, når vi nu inden længe går ind i stemmeboks­en.

 ?? FOTO: MARTIN LEHMANN ?? Det er glædeligt, at så mange unge har erkendt tingenes rette sammenhæng, skriver Niels Dygaard.
FOTO: MARTIN LEHMANN Det er glædeligt, at så mange unge har erkendt tingenes rette sammenhæng, skriver Niels Dygaard.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark