Ekstra Bladet

TÆT PÅ AT DØ

De sidste måneder har langtfra været en dans på roser for Carsten Knudsen kendt fra De Nattergale. På bare få dage blev han ramt af både en blodprop og en alvorlig diskusprol­aps og måtte tilbringe flere dage på hospitalet

- Nanna Bay Madsen nbm@ eb.dk Anita Graversen foto@ eb.dk

Anden juledag ramte ulykken den ellers altid muntre entertaine­r og skuespille­r Carsten Knudsen.

Da skuespille­ren, der især er kendt fra De Nattergale og ikke mindst ’ The Julekalend­er’, hvor han spillede den ikoniske rolle som fru kartoffela­vler Gertrud Sand, om morgenen sad på en kondicykel for at svede lidt af julesulet af, mærkede han nemlig pludselig en meget intens smerte i sin brystkasse, som han ikke kunne ignorere.

Smerten var så intens, at han næsten ikke kunne bevæge sig.

– Jeg fik pludselig så meget krampe i brystet, at jeg ikke kunne noget. Bare det der med at gå over en klitrække, som jeg jo ofte gør, når jeg går ture. Det kunne jeg slet ikke. Så min kæreste og jeg tænkte, at vi nok hellere måtte tage på skadestuen med det gamle karosseri, fortæller Carsten Knudsen, der forleden kunne fejre sin 60- års fødselsdag, til Ekstra Bladet.

Akut operation

På Skejby Sygehus viste det sig, at det var langt mere alvorligt, end Carsten Knudsen havde troet.

– Det viste sig jo, at jeg havde fået en blodprop i hjertet. Mine blodårer var så små, at der næsten ikke var nogen passage i to af dem, så hjertet fik meget lidt ilt. Jeg røg akut på operations­bordet og fik to ballonudvi­delser og sat stents op 26. december. Mine blodårer blev udvidet, så jeg fik turbo på, og der kom ilt igen. Julen er jo som bekendt hjerternes fest, siger Carsten Knudsen med et smil.

– Men det er klart, at man er bekymret, når man ligger der med alle de ledninger og bliver kørt væk til operation. Jeg tænkte bare, at det ikke kunne være rigtigt. Det var tæt på, og jeg kunne have været død, og jeg havde virkelig ondt. Jeg indså, hvor skrøbeligt livet er, og at selvom jeg aldrig rigtig har fejlet noget, så kunne det også ramme mig.

Indlagt igen

Blodproppe­n i hjertet kom som et kæmpe chok for musikeren, der altid har haft fart over feltet og kørt Danmark tyndt for at underholde med musik og komiske indslag.

Men Carsten Knudsen nåede kun lige at blive udskrevet efter ballonudvi­delserne, før han igen måtte indlægges akut.

– Fem dage efter ballonudvi­delserne røg jeg igen på hospitalet, denne gang med en alvorlig diskusprol­aps.

Jeg var lammet i flere dage. Jeg kunne ikke gå, så jeg var nødt til at aflyse alle mine planer i januar, siger Carsten Knudsen.

– Det er frygteligt at opleve, at man ikke kan gå. Men så lærte jeg til gengæld, at man kan ligge ned og lytte til lydbøger. Min familie – især min kæreste Mette – var en rigtig stor støtte og fantastisk­e til at tage sig af mig.

Tager den med ro

Efter de to indlæggels­er måtte Carsten Knudsen igennem en lang periode med genoptræni­ng for at få sin førlighed helt tilbage.

– Jeg går stadig til gymnastik og træning nu. Heldigvis er jeg helt på benene igen, men jeg har været nødt til at ændre nogle ting, siger den 60- årige entertaine­r.

– Jeg er nødt til at prioritere tingene og arbejde på en anden måde. Lægerne har anbefalet, at jeg skruer lidt ned. Når jeg kører bil, skal det ikke være så lang tid ad gangen, og det skal tingene i det hele taget ikke. Før i tiden kunne jeg godt stå og øve med et instrument i to timer. Nu skal der lægges pauser ind. Jeg er nødt til at arbejde mindre og mindre intensivt, siger han.

Sætningssk­ader

Det er frygteligt at opleve, at man ikke kan gå

Carsten Knudsen anerkender, at de seneste måneder har været ’ hårde’, men han tager sygdommen og bumpene på vejen med ophøjet ro og et smil.

– Jeg ser det som sætningssk­ader, og det kommer der i et gammelt skur. Det er ikke sygdom. Det er slitage. Sådan er det, lyder det fra ’ The Julekalend­er’-stjernen.

Selvom det blot er få måneder siden, at Carsten

Jeg føler, at jeg møder Gud, når jeg er ude i naturen. Min kirke er skoven og havet

Knudsen var alvorligt syg, kan man ikke mærke det på ham, humøret er højt. Han er fuld af gåpåmod, er aktuel med sit album ’ Kærlig hilsen’, som udkom til tiden trods indlæggels­er – og så nyder han livet med kæresten Mette.

– Jeg har udgav ’ Kærlig hilsen’ i marts. Det er et album med varme, kærlige sange, og hvor der ikke er så meget pervers humor. Jeg tænker, at jeg i stedet vil sprede lidt kærlighed på mine gamle dage. Der er nogle af sangene, der er skrevet til min kæreste.

Han og kæresten bruger rigtig meget tid sammen i naturen, hvor de henter deres energi.

– Jeg er ikke medlem af nogen religiøs menighed, men jeg føler, at jeg møder Gud, når jeg er ude i naturen. Min kirke er skoven og havet. Mette og jeg har nogle fantastisk­e øjeblikke i naturen. Vi tager ud og overnatter i skoven eller steger fisk på stranden. Man får rørt sig og får frisk luft, siger Carsten Knudsen.

Den alvorlige sygdom har sat sine spor. Tanker om døden har fundet vej hos Carsten Knudsen – særligt i forbindels­e med hans 60 års fødselsdag.

– Jeg ved, at der ikke er så lang tid tilbage af mit liv, som der er gået. Jeg skal huske at tænke på, hvad der er vigtigt at få gjort nu. Måske skal jeg rydde op nogle steder, så mine børn ikke står med en masse rod, den dag jeg står af, siger han med et smil.

 ??  ??
 ?? FOTO: ERNST VAN NORDE ?? – Min kæreste, Mette, var en rigtig stor støtte og fantastisk til at tage sig af mig under min sygdom, fortæller Carsten Knudsen.
FOTO: ERNST VAN NORDE – Min kæreste, Mette, var en rigtig stor støtte og fantastisk til at tage sig af mig under min sygdom, fortæller Carsten Knudsen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Carsten Knudsen finder energi i naturen. Der bruger han meget tid sammen med sin kæreste.
Carsten Knudsen finder energi i naturen. Der bruger han meget tid sammen med sin kæreste.
 ??  ??
 ?? PR- FOTO ?? Nattergale­makkeren Viggo Sommer sammen med Carsten Knudsen i rollen som Gertrud Sand ( til højre).
PR- FOTO Nattergale­makkeren Viggo Sommer sammen med Carsten Knudsen i rollen som Gertrud Sand ( til højre).

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark