Ekstra Bladet

– Jeg har nået en alder, hvor jeg ikke gider at gå på kom promis

Trompetist­en, der har lært os danskere at grille med låg, gør ikke noget halvt

- Pernille Christense­n pc@ eb.dk Linda Johansen foto@ eb.dk

Den største straf for mig ville være, at jeg skulle møde på arbejde et sted hver dag og lave noget, jeg ikke gad

Iført Irmas de bedste maosutter åbner Jan Glæsel døren og byder afslappet indenfor i sit studie – hans arbejdspla­ds, der ligger sådan cirka otte raske skridt fra hoveddøren til privaten på Frederiksb­erg.

– Danskerne bruger i gennemsnit halvanden time på transport om dagen. Jeg har regnet ud, at det er 47 hele dage om året. Det sparer vi ved at bo og arbejde så tæt, siger trompetist­en, komponiste­n, kapelmeste­ren og manden, der sammen med sin kone, Miriam, introducer­ede danskerne for kuglegrill­en lige omkring årtusindsk­iftet.

Med de mange kasketter, Jan Glæsel jonglerer rundt med, er det lige dele praktisk og nødvendigt ikke at spilde tiden. For der er nok at se til for musikeren, der blev 60 år sidste sommer.

– Når man er væk fra skærmen i et stykke tid, tror folk jo, at man er død og borte. Men jeg har masser af projekter i gang og på vej, siger musikeren, der har talt takter og slået tonen an som kapelmeste­r i blandt andet ’ Husk lige tandbørste­n’ og talkshowet ’ Meyerheim og Co’.

Vil ikke gå på kompromis

Jan Glæsel har i årevis været fast orkesterle­der for Linie 3 og skal igen dirigere musikken, når Eje, Bircow og Kristensen laver et nyt show til jul.

Derudover driver han blandt andet en hjemmeside, der leverer musik til hr. og fru Danmarks festsange, og så bruger han meget tid på orkestret Rumors Corner, der er Glæsels helt store passion for tiden.

– Jeg har nået en alder, hvor jeg ikke gider at gå på kompromis. Der skal spares mange steder – også i musikverde­nen. Der er færre musikere i orkestrene og mindre tid til at øve. Man kan sætte sig ned og være en gammel sur mand, eller man kan gøre noget. Jeg har valgt det sidste – nemlig at skalere op. Lave et orkester på mellem 11 og 15 mand. Vi spiller temakoncer­ter for mellem 180 og 200 mennesker, så vi bliver selvsagt ikke tykke og fede af det, men det er fedt, siger han.

Entreprenø­ren

Det er Jan Glæsel, der er samler trådene i Rumors Corner, der har skiftende besætning fra koncert til koncert. Han kalder det et ’ helvedes arbejde’ at få det hele til at gå op. Men det er det hele værd.

– Jeg er entreprenø­ren, og jeg elsker det. Jeg har aldrig gået på arbejde. Ikke en eneste dag i mit liv, siger Jan Glæsel.

– Den største straf for mig ville være, at jeg skulle møde på arbejde et sted hver dag og lave noget, jeg ikke gad. Det tror jeg desværre, der er mange, der gør. De venter på, at de kan gå på pension eller noget i den stil.

– Men hvad er pension? Det findes ikke i min ver

den. Man bliver ved, til man vælter, siger Jan Glæsel.

Lyst og penge

Hans tilgang til arbejdsliv­et er soleklar. For Jan Glæsel handler det om passion. Det skal være lysten, der driver værket.

– For mig har det altid handlet om at finde det, jeg godt kunne lide at lave, og så finde ud af, hvordan jeg kunne tjene penge på det, siger han og fortæller, at det ikke betyder, at han ikke knokler. Tværtimod.

– Jeg er tidligt oppe hver dag og på kontoret fra klokken ni, til jeg er færdig. Som selvstændi­g bliver man ved, til man er færdig, siger Jan Glæsel, der aldrig er arbejdsløs.

– Der er altid noget at lave. Noget at vedligehol­de eller udvikle videre på. Nogle gange selvfølgel­ig mere end andet, siger musikeren, der har arrangeret sig sådan, at han ikke økonomisk mærker, hvor meget gang der er i butikken.

– Jeg er på fast løn i firmaet. Sådan har det været, fra jeg startede. Det har kørt i faste rammer, og det betyder, at man ikke mærker de mindre travle perioder. Det kan jeg kun anbefale, siger han.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Selvom Jan Glæsel har spillet trompet stort set hele sit liv, så kræver det stadig masser af træning. – Jeg skal øve mig en time eller to om dagen, siger han.
Selvom Jan Glæsel har spillet trompet stort set hele sit liv, så kræver det stadig masser af træning. – Jeg skal øve mig en time eller to om dagen, siger han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark