Ekstra Bladet

DÆMONEN I DET HVIDE HUS

-

EFTER WEEKENDENS masseskyde­rier i □l Paso i Texas og Dayton i Ohio var det naturligt at se mod Washington og Det Hvide Hus for at få en reaktion fra USA’s præsident, Donald Trump.

VILLE HAN forsøge at samle nationen, og ville han have viljen og modet til at gøre op med den amerikansk­e våbenlobby, der står i vejen for ethvert forsøg på at begrænse antallet og adgangen til skydevåben i USA?

SVARET PÅ begge spørgsmål er nej. ❘ stedet gav præsidente­n i en tale internette­t og voldelige videospil en del af skylden for weekendens masseskyde­rier.

’ VI MÅ stoppe glorificer­ingen af vold i vores samfund. Det gælder også de grusomme videospil, som er blevet almindelig­t eje’, slog han fast i talen. DET ER ikke til at vide, hvor Donald Trump får sin inspiratio­n fra, eller hvem der fodrer ham med informatio­ner, men at give videospil skylden for masseskyde­rierne er langt forbi skiven.

ALENE I 2019 har der været flere masseskyde­rier i USA, end der har været dage. □t masseskyde­ri defineres ved, at fire personer eller flere bliver dræbt eller såret.

I DANMARK har vi også voldelige videospil. Vi har ikke haft et eneste masseskyde­ri i 2019. Det samme gør sig gældende i en lang række europæiske lande. Men her kan man heller ikke gå ned på det nærmeste hjørne og købe et fuldautoma­tisk våben og 200 patroner.

VI HAR heller ikke en præsident, der spreder had, frygt og usandheder i stedet for at samle. Den 21- årige hvide mand, der er anklaget for at have dræbt 21 og såret 24 i □l Paso, er også anklaget for at have skrevet et manifest, hvor han opfordrer til kamp. Angrebet er en kamp mod den latinameri­kanske invasion af Texas, hedder det blandt andet.

DET ER en retorik, vi kender fra Donald Trumps taler. På mange vælgermøde­r har han advaret om, at USA var under angreb fra immigrante­r. Det er en invasion, har han sagt. På et vælgermøde i maj efterlyste han forslag til, hvordan han skulle forhindre immigrante­r i at krydse grænsen. Skyd dem, lød det fra mængden.

PÅ SAMME måde gejlede han forsamling­en op ved et vælgermøde i North Carolina i juli. Her var det kvindelige muslimske medlem af USA’s kongres ❘lhan Omar målet for hans vrede. Omar er oprindelig­t fra Somalia, og Trump har flere gange opfordret hende til at rejse hjem til hendes kriminalit­etsbefængt­e hjemland.

I NORTH CAROLINA råbte forsamling­en taktfast ’send hende hjem, send hende hjem’, mens Donald Trump stod og kroede sig på talerstole­n. På samme måde har han angrebet andre kvindelige demokratis­ke medlemmer af Kongressen. Fælles for dem er, at de ikke er hvide.

DET KAN godt være, at Donald Trump ikke ser sig selv som racist. Han siger selv, at han ikke støtter hvid nationalis­me, men han dæmonisere­r hele befolkning­sgrupper, og han tager ikke våbnene fra dem, der åbenbart lader sig anspore af hans hadske retorik.

Trump har flere gange opfordret hende til at rejse hjem til hendes kriminalit­etsbefængt­e hjemland

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? I stedet for at samle USA dæmonisere­r den amerikansk­e præsident med sine hadske udtalelser hele befolkning­sgrupper. Til stor jubel hos hans tilhængere.
FOTO: RITZAU SCANPIX I stedet for at samle USA dæmonisere­r den amerikansk­e præsident med sine hadske udtalelser hele befolkning­sgrupper. Til stor jubel hos hans tilhængere.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark