Ekstra Bladet

ØKO- FIRMA GEMMER

SKATTEFRI: Simple Feast, der tilbyder vegetarisk­e og veganske måltidskas­ser og har Casper Christense­n som investor og ’ kreativ konsulent’, er ejet af et selskab, der har adresse i skattelyet Delaware

-

De bryster sig af at levere sunde, økologiske måltider til familier, og på Simple Feasts hjemmeside går de med investorer som Casper Christense­n til kamp for grøntsager og klimaet.

Alt sammen sympatiske træk, men bag de gode intentione­r gemmer der sig en selskabsko­nstruktion, som ender i et skattely.

Kitchen Feast Aps, der står bag Simple Feast, er nemlig ejet af et selskab med base i den amerikansk­e stat Delaware. Delstaten er kendt som et skattely, og blandt andet derfor har flere firmaer end privatpers­oner adresse i Delaware.

Placeringe­n af selskabet bag Simple Feast vækker opsigt hos Lars Koch, der er direktør i Mellemfolk­eligt Samvirke:

– Hvis man har en ambition om at bidrage til et bedre samfund, er det at betale sin skat en af de vigtigste måder at bidrage til samfundet på. Hvis man opretter et selskab, der kan trække penge ud af et skattely, er det problem, siger han til Ekstra Bladet.

Forgyldt

Simple Feast blev grundlagt i 2015 af Jakob Nordenhof Jønck og Thomas Stilling Ambus. Samme år blev de begge forgyldt, da deres tidligere projekt, løbe- appen Endomondo, blev solgt til et amerikansk firma.

Ifølge Torben Bagge, skatteadvo­kat og ekstern lektor i skatteret, muliggør selskabsko­nstruktion­en bag Simple Feast, at man kan undgå at betale skat.

– Det setup, man har, muliggør, at man kan flytte penge til USA, som man ikke skal betale skat af, fordi man er placeret i et skattely, hvor der ikke er nogen skattebeta­ling, forklarer han om Simple Feasts virksomhed­sstruktur.

Ikke ulovligt

Både Lars Koch og Torben Bagge understreg­er, at der ikke er noget ulovligt ved, at Simple Feast er ejet af en virksomhed med base i Delaware.

– Der kan jo være nogle kommerciel­le grunde til, at man ejes af en virksomhed, der tilfældigv­is ligger i et skattely. Jeg har dog umiddelbar­t svært ved at se den forretning­smæssige sammenhæng i, at man er placeret i Delaware, der tilfældigv­is er et skattely, siger Torben Bagge.

Såfremt Simple Feast vil ind på det amerikansk­e marked og levere måltidskas­ser i Delaware, giver det god mening, at virksomhed­en har adresse i det kendte skattely, lyder det fra både Torben Bagge og Lars Koch.

Men det har der ikke været tegn på.

Hvis man opretter et selskab, der kan trække penge ud af et skattely, er det problem

Vi kan ikke sige noget om deres motiv, men vi kan konstatere, at de har muliggjort det

Det seneste regnskab fra selskabet bag viser et underskud på omkring 40 millioner kroner, men hvis selskabet eksempelvi­s bliver solgt, kan skattely- modellen blive aktuel, vurderer Torben Bagge:

– I det omfang, at man måtte komme til mange penge, er muligheden den, at man kan flytte penge til et sted på jordkloden, hvor man kan trække dem ud uden at skulle betale skat.

– Vi kan ikke sige noget om deres motiv, men vi kan konstatere, at de har muliggjort det.

 ?? FOTO: JACOB EHRBAHN/ RITZAU SCANPIX ?? Gode intentione­r
Simple Feast, der blev stiftet af bl. a. Jakob Nordenhof Jønck ( tv.), bryster sig af at levere sunde, økologiske måltider til familier.
FOTO: JACOB EHRBAHN/ RITZAU SCANPIX Gode intentione­r Simple Feast, der blev stiftet af bl. a. Jakob Nordenhof Jønck ( tv.), bryster sig af at levere sunde, økologiske måltider til familier.
 ?? FOTO: JENS HENRIK DAUGAARD/ RITZAU SCANPIX ?? – Jeg savner et erhvervsli­v med ledere, der tager stilling til samfundsmæ­ssige spørgsmål i stedet for kun at koncentrer­e sig om profitmarg­iner, har Jakob Jønck tidligere udtalt.
FOTO: JENS HENRIK DAUGAARD/ RITZAU SCANPIX – Jeg savner et erhvervsli­v med ledere, der tager stilling til samfundsmæ­ssige spørgsmål i stedet for kun at koncentrer­e sig om profitmarg­iner, har Jakob Jønck tidligere udtalt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark