Ekstra Bladet

Ydmyg som få

Inde bag den topflabede Panenka- skytte og supertekni­ker, Jonas Wind, gemmer sig en tilbagehol­dende og selvudslet­tende fyr, fortæller hans fodboldfam­ilie

- TROELS CHRISTENSE­N

Kontrasten kan næsten ikke blive større.

Tirsdag aften fremstod han med en selvfølels­e i Ronaldo- størrelse på Røde Stjernes heksekedel af en hjemmebane, Stadium Rajko Mitic i Beograd, hvor han kort før tid chippede sit ultraflabe­de Panenkastr­affespark i nettet bag den canadiske landsholds­målmand Milan Borjan.

Til en udebanesco­ring, som han godt vidste var sindssygt vigtig – sportsligt som økonomisk – for FC Københavns Champions League- drømme.

Blærer sig aldrig

I de sekunder viste han et mod, der straks fik folk til at gå Twitter- amok – mange med reference til ’ boller’ så store, at de vel dårligt kunne komme med flyet hjem.

Men spørger man familie, kammerater og trænere, hvem Jonas Wind egentlig er, bruger de udtryk som ydmyg, tilbagehol­dende og selvudslet­tende om den 20årige angriber.

– Han har altid været en stille dreng, helt uden spidse albuer og aldrig den første til at række hånden i vejret, fortæller hans far, den tidligere topkeeper Per Wind.

– Jonas er så meget nede på jorden og blærer sig aldrig. Han er nem at omgås og vellidt, fordi han aldrig råber højest, supplerer skole- og holdkammer­aten siden U14- alderen, Carlo Holse.

Hjemme i Avedøre var hans ungdomstræ­ner i Rosenhøj, David Petersen, ved at falde ned af tv- stolen.

Virkelig overrasket

– Jeg har lige skrevet til ham og mindet ham om dengang, han var tolv år, og jeg bad ham sparke straffe med det forkerte ben ved et indendørss­tævne. Det ville han ikke.

– Derfor blev jeg virkelig overrasket. Først over, at han var skytten, og siden over, at han turde lave en Panenka i den situation.

Knap så overrasket var FCK- træner Ståle Solbakken, der efter salget af Robert Skov gjorde Jonas Wind til førsteskyt­te foran Viktor Fischer, og begrunder det således:

Tænker før han taler

– Fordi han er kold og har målnæse. Han er som angriber vant til at håndtere den type afslutning­spres. Og fordi han ikke er typen, der vil gå ned på det, hvis han kikser.

– Ja, det var frækt, men pointen er, at han havde tænkt grundigt over det, siger han om sin nummer 23, som han tydeligvis sætter meget højt:

– Han er meget beskeden og rolig, meget harmonisk og hviler godt i sig selv. Han er velopdrage­n, høflig og hjælpsom, og så tænker han altid, før han taler.

– Han kender sin plads i hierarkiet. Du kan kun flytte dig op ad ved at være en god dreng eller en vældig god spiller. Jonas er begge dele.

Ja, det var frækt, men pointen er, at han havde tænkt grundigt over det

Fodboldmæs­sigt roser han Winds fine spilforstå­else.

– Teknisk er meget stærk i de små rum. Det gør, at han kan vente til sidste sekund med at beslutte, hvad han vil gøre med bolden – også selv om han er presset.

Som han i den Beo- grad var det – og så alligevel ikke – i de sekunder tirsdag aften. tch@ eb.dk

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark