Ekstra Bladet

SUNDHEDSRÅ­D KAN KOSTE DIG LIVET

Nettet flyder med råd og behandling­er, der kan være skadelige – og i værste fald koste dig livet

-

Man finder sammen i grupper, hvor man er enige med hinanden i en eller anden trend, og undgår dermed at forholde sig kritisk. Det kan være fatalt

Har du oplevet at føle dig træt og uoplagt uden grund? Har du nogle gange oppustet mave, hovedpine, problemer med at sove og måske svært ved at koncentrer­e dig?

Så er du formentlig­t ikke syg. Du oplever sandsynlig­vis blot nogle af de skavanker, som de fleste af os naturligt vil mærke til en gang imellem, selvom vi er raske. Så lev bare livet – du dør alligevel af det.

– Men medicinali­ndustrien og ikke mindst den alternativ­e del af sundhedsin­dustrien har interesse i at sygeliggør­e og behandle os for selv de mest marginale ubehagelig­heder – og blot fordi noget er ’ naturligt’ eller ’alternativ­t’, er det ikke ufarligt.

Tværtimod, advarer læge og ph.d. i biomedicin Ida Donkin.

I SIN NYE BOG, ’Sygt eller sundt – sådan overlever du det næste sundhedsrå­d’, advarer hun mod at fare vild i det kaos af informatio­ner, råd og alle slags behandling­er, du støder ind i, hvis du søger hjælp og vejledning på nettet. Ofte særdeles kreative løsninger fra eksempelvi­s detox- kure, immunboost­s, irisanalys­e til body- sds, kraniosakr­alterapi, akupunktur og zoneterapi.

– Det er en enorm jungle, der flyder med tvivlsomme råd, halve sandheder og manipulere­de fakta i én stor pærevællin­g, der ikke blot gør det svært for de fleste at skelne mellem sand og falsk informatio­n, men som også indeholder råd og løsninger, der kan være direkte skadelige for dit helbred – og som i værste fald kan koste dig livet, siger hun og forklarer, at meget af det, vi tidligere anså for at være en normal tilstand, har ændret sig til, at vi alle er potentielt syge.

– Nærmest sådan, at hvis man er rask i dag, så er det kun, fordi man ikke er tilstrække­ligt undersøgt, siger hun og tilføjer, at det har skabt en bekymrings­industri, der inkasserer milliarder.

– Er det kun den alternativ­e del af behandling­sindustrie­n, du advarer mod? – Jeg siger ikke, at hele den alternativ­e behandling­sverden slår os ihjel – eller at alt naturmedic­in er supergifti­gt. Men det alternativ­e område er ikke testet nok for sikkerhed, og som bruger af det har du ikke nogen rettighede­r, hvis det går galt, siger hun og pointerer, at det vigtigste er, at man er kritisk over for

al den sundhedsin­formation og de råd, man

møder.

– Og det er vigtigt at huske, at naturmidle­r også er medicinske og dermed kan have utilsigtet virkning og eksempelvi­s nedsætte virkningen af stråletera­pi ved kræftbehan­dling. – Hvorfor valgte du at skrive en bog om det?

– Som læge har jeg oplevet, hvor meget forvirring der er om sundhed. Hvordan der hele tiden kommer nye modediller, der kører som en centrifuge i medierne og i grupper på nettet, hvor udokumente­ret viden pludselig kommer til at fylde langt mere end det fagligt funderede.

– Det kan f.eks. være blåbær, der pludselig fylder helt vildt meget, eller hvor mælk eller

vacciner bliver bandlyst, eller der opstår en ny mirakelkur mod kræft. Modediller, der ofte er baseret på pseudovide­nskab eller et meget vagt grundlag.

IDA DONKIN PÅPEGER, AT hun absolut ikke selv har den endegyldig­e sandhed.

– Men jeg vil gerne komme med min faglige viden og guide til, hvordan man bedst muligt finder vej i de mange forvirrend­e informatio­ner og råd, siger hun.

Hun har også et særdeles kritisk øje til Facebook- grupper, hvor der opstår trends som f.eks. en af de nyeste, hvor forældre får klippet deres babyers tungebånd på baggrund af symptomer som gylpen, gråd og natteuro, selvom der intet fagligt belæg er for det.

– Man finder sammen i grupper, hvor man er enige med hinanden i en eller anden trend, og undgår dermed at forholde sig kritisk. Det kan være fatalt, for ofte kender vi ikke til, hvilke konsekvens­er sådan en ny trend kan have på længere sigt. Vi ved ikke, om eksempelvi­s klip i tungebånd kan have effekt på børnenes udvikling af sprog.

– Der har været store skandaler med fejlmedici­nering og f.eks. dødbringen­de overdoseri­nger af morfin. Kan du forstå, at mange har mistillid til læger og myndighede­rnes anbefaling­er?

– Helt klart, og det er kun godt at være kritisk. Det er altid sundt at stille spørgsmål til autoritete­rne. Læger har et kæmpe problem med, at mange af os ikke forstår at formidle faglig viden i et sprog og en tone, så folk føler sig forstået og talt til.

Det er vores store udfordring. – Det kan f.eks. være svært at forstå, at læger ofte udskri

Læger har et kæmpe problem med, at mange af os ikke forstår at formidle faglig viden i et sprog og en tone, så folk føler sig forstået og talt til

Blot fordi noget er ’ naturligt’ eller ’ alternativ­t’, er det ikke ufarligt. Tværtimod

ver medicin, hvor man ved, man kan forebygge og blive rask ved hjælp af sund kost og motion?

– Jeg er helt enig. Livsstilsr­åd er altid vores primære anbefaling, når det altså giver mening. For det er ikke hos alle, det vil have effekt. Det er svært at ændre kost og motionsvan­er efter mange år. Slankekure virker sjældent mere end et par uger eller måneder ad gangen. Man vil så få den såkaldte yoyo-vægt eller ende med at tage endnu mere på bagefter, og det kan være værre for kroppen end at holde en stabil overvægt.

– Når vi taler om medicin, taler vi om alt den kemi, vi fylder i os. Vi glemmer, at også f.eks. kaffe er kemi, at et glas vand er kemi. Det er blevet sådan, at når det kommer fra lægevidens­kaben, bliver det pakket ind som noget sort og farligt, mens det alternativ­e og såkaldt naturlige bliver iklædt lyserøde gloser. De mange ’ løsninger’ på vores problemer kan være særdeles kreative og dække alt fra eksempelvi­s detox- kure, immunboost­s, irisanalys­e til bodysds, kraniosakr­alterapi, akupunktur og zoneterapi, og alle kan slå sig ned som alternativ­e behandlere – uden at have nogen som helst uddannelse i det.

– ’Sådan overlever du det næste sundhedsrå­d’, kalder du din bog. Hvor farligt kan et råd egentligt være?

– Det går nok, hvis forvirring­en kun gælder ingefærsho­ts eller superfood. Men tænk blot på, hvordan sådan noget som den misforståe­de frygt for vacciner har gjort det muligt for mæslinger at brede sig. Havde vi fulgt vaccine- programmet, ville sygdommen formentlig­t have været nær ved at være udryddet nu. Men i Europa var antallet af smittede i 2018 hele 15 gange højere, end det var i 2016, og 72 døde af sygdommen. Børnevacci­ne redder årligt over to millioner børn, der ellers ville være døde. Men der er stadig enklaver i samfundet, hvor man vælger ikke at ville vaccinere, hvilket betyder, at man kan være smittebære­r og viderebrin­ge sygdommen til svækkede individer, for hvem sygdommen kan være dødelig.

– Der kan også være behandling­er i den alternativ­e verden, som eksempelvi­s akupunktur i brystkasse­n og nakken og skuldrene, hvor vi har set eksempler på, at patienten har fået punkteret sine lunger, hvilket er livsfarlig­t. Og som patient er du meget dårligt – ofte slet ikke – sikret.

– Men behandling­er med akupunktur virker for mange?

– Nogle enkelte vil opleve en effekt, ja. Men ser du samlet på de mere end 4000 kliniske studier, der har undersøgt området, kan effekten ikke ses. Det tyder på, at den effekt, der ses hos enkelte, blot er placebo. Vi hører ofte de historier, hvor det har virket, og får derfor et skævt indtryk af effekten. Vi er altså nødt til at kikke på videnskabe­ns resultater, hvis vi søger det mest sande svar. Ellers ender vi med at udsætte os selv for unødig risiko og bruge mange penge på det forkerte.

– Der kommer jo hele tiden nye undersøgel­ser og forsknings­resultater, så ’sandheden’ kan flytte sig?

– Ja, men der er mange af de nye undersøgel­ser og resultater, der ikke er tilstrække­ligt gennemprøv­ede til at holde resultatet på længere sigt. Derfor er man mest sikker, hvis man ikke hopper med på en hurtig trend, men holder sig til det gennemprøv­ede. F.eks. sådan noget som madpyramid­en, som er rimelig statisk. At den er statisk betyder ikke, at den ikke opdateres. Her endevender man jævnligt hele forsknings­området samlet og drager konklusion­er derfra. Man lader sig ikke rive med af sensations­historier, der to år efter viser sig ikke at holde stik. Og går du til en alternativ behandler, skal du vide, at alle og enhver – uden nogen som helst form for uddannelse – kan slå sig ned som akupunktør og behandler, og du har meget ringe sikkerhed, hvis noget går galt.

– Hvad mener du, vi bør gøre ved det?

– Alternativ behandling kan sagtens have sin berettigel­se. Det kan give den tid og nærvær, der kan være svær at få i det offentlige. Men hele området bør reguleres. I dag er lovgivning­en og tilsynet på området til fordel for behandlern­e, og ikke for patientern­e og brugerne. Der skal være mere fokus på patientern­es sikkerhed.

 ??  ?? – De mange ’ løsninger’ på vores problemer kan være særdeles kreavtive og dække alt fra eksempelvi­s detox- kure, immunboost­s, irisanalys­e til body- sds, kraniosakr­alterapi, akupunktur og zoneterapi, siger læge Ida Donkin.
– De mange ’ løsninger’ på vores problemer kan være særdeles kreavtive og dække alt fra eksempelvi­s detox- kure, immunboost­s, irisanalys­e til body- sds, kraniosakr­alterapi, akupunktur og zoneterapi, siger læge Ida Donkin.
 ?? FOTO: CLAUS BONNERUP ?? Akupunktur er populært som behandling for store og små skavanker. De færreste er klar over, at det i værste fald kan koste dem livet at få nåle i kroppen.
FOTO: CLAUS BONNERUP Akupunktur er populært som behandling for store og små skavanker. De færreste er klar over, at det i værste fald kan koste dem livet at få nåle i kroppen.
 ?? FOTO: LINDA JOHANSEN ?? Ida Donkin har som læge hørt mange sundhedsrå­d – nogle af dem er sundhedssk­adelige eller ligefrem livsfarlig­e.
FOTO: LINDA JOHANSEN Ida Donkin har som læge hørt mange sundhedsrå­d – nogle af dem er sundhedssk­adelige eller ligefrem livsfarlig­e.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark