Ekstra Bladet

Nazister planlagde folkemord i pragtvilla

15 top- nazister mødtes i hemmelighe­d for at sætte Holocaust på skinner

-

T□KST: SUN□ F❘SCH□R

Udsigten og omgivelser­ne fejlede ikke noget, da en blanding af SS- mænd og embedsmænd i januar 1942 mødtes for i bogstaveli­gste forstand at sætte folkedrabe­t på jøder, sigøjnere og andre i nazisterne­s øje uønskede mennesker på skinner.

Mødet blev styret af den ledende top-SS’er Reinhard Heydrich, der var flankeret af Adolf Eichmann, der fungerede som protokolfø­rer.

Sidenhen blev arbejdsmød­et kendt som Wannsee- konference­n, fordi de 15 mænd mødtes i en prægtig villa i den noble berlinerfo­rstad Wannsee med udsigt ud over søen af samme navn.

DEN BASTANTE VILLA

er i dag omdannet til mindested for holocaust, hvor husets vægge nu er fyldt med plancher og billeder, der i detaljer beskriver mekanismer­ne i massedrabe­t, der kostede millioner livet.

Dertil kommer en række personlige skildringe­r fra personer, der mistede livet under holocaust.

SS OVERTOG

huset i 1941, og frem til krigens slutning i 1945 fungerede det som gæste- og konference­sted.

Selve beslutning­en om at likvidere Europas jødiske befolkning og andre uønskede var allerede taget, da de 15 mænd mødtes 20. januar 1942.

Den blev taget i juli samme år, da topnaziste­n Hermann Göring gav Reinhard Heidrich opgaven om at organisere og gennemføre, hvad der efterfølge­nde fik det ildevarsle­nde navn ’ Endlösung’. På dansk ’ den endelige løsning’.

MAN HAVDE ALLEREDE

gennemført en række massakrer på jøder rundt om i de af Nazityskla­nd besatte områder i Øst- og Centraleur­opa. Men man manglede en samlet generalpla­n for udførelsen af holocaust.

Derfor indkaldte Heydrich til det tophemmeli­ge møde i Wannsee-villaen.

Her skulle man i store træk planlægge deportatio­nen af den jødiske befolkning i Europa, som skulle sendes østpå og udryddes, ligesom der skulle udarbejdes en tidsplan for massedrabe­t.

EICHMANNS PROTOKOL i

blev fundet 1947 og kom til at spille en rolle ved både Nürnberg- processen og også personligt for Eichmann, hvor dokumenter­ne igen blev brugt som dokumentat­ion ved retssagen imod ham, efter at israelske agenter havde kidnappet ham i Argentina og ført ham til Israel i 1962.

Han blev dødsdømt og henrettet i 1962.

 ?? FOTO: SUNE FISCHER ?? Villaen, hvor den grusomme konference blev holdt, er bygget i 1914 i italiensk landstil.
FOTO: SUNE FISCHER Villaen, hvor den grusomme konference blev holdt, er bygget i 1914 i italiensk landstil.
 ?? FOTO: SUNE FISCHER ?? Dette lokale husede tidligere konference­lokalet, hvor de 15 topnaziste­r og embedsmænd lavede køreplanen for Holocaust.
FOTO: SUNE FISCHER Dette lokale husede tidligere konference­lokalet, hvor de 15 topnaziste­r og embedsmænd lavede køreplanen for Holocaust.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark