Ekstra Bladet

SÅ DROP DOG DEN MOTORVEJ

Hvorfor spilde sin ferie på den tyske Autobahn, når der er så meget romantisk og idyllisk at se i vores naboland mod syd?

- T□KST OG FOTO: P□RN❘LL□ CHR❘ST□NS□N

Hver sommer sætter tusindvis af danske familier sig ind i bilen med kursen stik syd mod sol og varme. Tysklands næsten uendelige kilometer dødssyg sort asfalt skal helst tilbagelæg­ges så hurtigt som muligt – og hvor er det synd!

Tyskland er så meget mere end motorvej og uundgåelig ’stau’. Vores naboer mod syd har enormt meget at byde på som ferieland, så hvorfor ikke droppe autostrada­en og opleve Tyskland som feriedesti­nation. Det lyder måske ikke så idyllisk som Toscana og St. Tropez – men det er det.

EN PERLERÆKKE af de mest romantiske og bedårende byer ligger på det, som tyskerne har døbt Romantisch­e Strasse, på dansk Den Romantiske Rute. Den cirka 400 kilometer lange rute går fra Würzburg i nord til Füssen i syd.

Følger man ruten, kommer man igennem 29 byer – den ene mere charmerend­e end den anden. Vi snakker middelalde­rbyer med eventyrslo­tte og gigantiske kirker, tilsat frodige vinmarker og bugtende floder som smukt baggrundst­æppe. Det bliver ikke mere idyllisk.

WÜRZBURG, DER LIGGER godt 120 kilometer sydøst for Frankfurt, lægger hårdt ud med at byde på barokpalæe­t Der Residenz. Det imponerend­e godt 300 år gamle bygningsvæ­rk rummer blandt andet Tysklands største loftsmaler­i.

Efter sådan en oplevelse er der heldigvis ikke langt til et glas iskold lokal hvidvin på en af de mange vingårde, der omkredser byen. Et besøg i Würzburgs gamle bydel på bredden af floden Main er helt klart et must, og her kan man med garanti få en anden tysk klassiker, en svalende pilsner.

Når turen fortsætter sydover, kan 28 byer være noget af mundfuld at skulle igennem. Vi havde sat fire dage af til ruten, så vi kunne tage det i et roligt, børnevenli­gt tempo. Man kan sagtens bruge flere. Vi var flere gange fristet af at springe en by over for at spare lidt tid, men når vi så alligevel valgte at følge ruten, blev vi aldrig skuffede. Tværtimod.

EN BY, MAN under ingen omstændigh­eder bør misse, er Rothenburg ob der Tauber. Wauw- effekten er stor i staden, der bliver kaldt den bedst bevarede middelalde­rby i Europa. Det vrimler med turister i byen, men det må man bide i sig.

Rundt om byen er den gamle bymur bevaret. Tag turen op ad de skæve, smalle trin og nyd udsigten fra den to kilometer lange mur. Det er altså virkelig pænt, og man fornemmer klart historiens vingesus.

På en lille afstikker fra Den Romantiske Rute ligger slottet Neuschwans­tein – slottet der efter sigende har inspireret Disney til det berømte prinsesses­lot fra tegnefilme­ne. Så har man set bare en enkelt Disney- film, SKAL man se det enestående slot, der troner højt på kanten af Alperne.

SIDSTE STOP PÅ turen er Füssen. Her rammer man foden af Alperne, hvilket ikke gør det mindre smukt og idyllisk. Også Füssen byder på både middelalde­rslot og vand. Hohes Schloss ligger højt over byens tage, og floden Lech forkæler øjet med sit smukke vandfald.

I Füssen kan man vælge at vende vognen og trille tilbage mod Danmark, men vi drejede skarpt til venstre og fortsatte ad Deutsche Alpenstras­se langs Alperne. Her blev Tyskland om muligt endnu smukkere og mere idyllisk.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark