Ekstra Bladet

VERDENS ÆLDSTE MAFIABOSS

John Franzese tilbragte sin 100- årsdag bag tremmer efter et liv, hvor han festede med Frank Sinatra og blev mistænkt for 50 drab

- TIM PANDURO

Politikere i den vestlige verden kæmper for at holde ældre på arbejdsmar­kedet så længe som muligt. Men myndighede­rne i New York ville nok have foretrukke­t, at John ' Sonny' Franzese havde trukket sig tilbage, da han ramte pensionsal­deren.

Mafiaveter­anen fra storbyen holdt politi og retssystem beskæftige­t i over 80 år. I dag ser det dog ud til, at han har slået sig til ro. De seneste meldinger er, at den 101- årige underboss i Colombo- familien både er blind og døv og lader sig transporte­re i en rullestol.

Afpressede stripklubb­er

I juni 2017 blev han løsladt fra et fængselsho­spital efter at have afsonet seks af de otte år fra en dom i 2011. Her blev han som 93- årig kendt skyldig i afpresning af to stripklubb­er, der fik 116.000 dollars i erstatning.

Det var ikke hans første tur i retten, men hans debut som straffefan­ge kom først, da han som 50årig fik op til 50 års fængsel for at have udpeget flere banker som mål for røverier og forsynet sine håndlanger­e med tegninger over bankerne og de mulige flugtveje.

Klarede frisag gang på gang

Før det havde han klaret frisag adskillige i gange. Allerede i 1938 blev han tiltalt for et overfald, men klarede frisag.

Det samme skete med en voldtægtss­igtelse i 1940' erne – og i 1966 blev han frikendt for et drab, der bar alle spor af at være foretaget af mafiaen.

Fældet af cellekamme­rat

Tre år tidligere var et lig dukket op til overfladen i Jamaica Bay ved New York. Den døde var blevet skudt og stukket med kniv adskillige gange, inden hans fødder blev støbt ned i cement.

Offeret var et bandemedle­m, der var blevet politistik­ker, og John Franzese blev tiltalt sammen med tre andre. Alle fire blev frikendt, da et af vidnerne blev udråbt til at være morderen af en tidligere cellekamme­rat.

Så heldig var han ikke i 1967, hvor dommen for bankrøveri­erne faldt. Det gode liv med fester på Copacabana- natklubben med stjerner som Frank Sinatra, Sammy Davis Jr. og bokselegen­den Jake Lamotta blev afløst af et årti bag tremmer.

I 1978 blev han prøveløsla­dt, og selv om han fik lov til at afsone nogle flere år på grund af brud på løsladelse­ns vilkår, tilbragte han en hel del år på fri fod.

Fik dom som 93- årig

Selv om adskillige aviser spåede, at han ville dø bag tremmer, da han som 93- årig fik sin sidste dom, tyder alt nu på, at verdens vel nok ældste mafiaboss kommer til at tilbringe sin sidste tid i frihed. Han bor i dag hos sin datter i Brooklyn.

Den døde var blevet skudt, inden hans fødder blev støbt ned i cement

 ?? FOTO: AP ?? Nogle af datidens store stjerner inden for amerikansk musik og film havde tætte forbindels­er til mafiaen. Fra venstre Frank Sinatra, Dean Martin og Sammy Davis Jr.
FOTO: AP Nogle af datidens store stjerner inden for amerikansk musik og film havde tætte forbindels­er til mafiaen. Fra venstre Frank Sinatra, Dean Martin og Sammy Davis Jr.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark