Ekstra Bladet

Kurt hjemsøges stadig af minderne

-

– En af de historier, der har gjort størst indtryk på mig, er historien om en lille dreng, der græd. Han blev tævet så meget, at han brækkede sin arm, sagde statsminis­ter Mette Frederikse­n fra talerstole­n.

Den lille dreng var Kurt Villy Christians­en. Han er i dag 76 år gammel, men minderne om tiden som børnehjems­barn i statens varetægt har ikke forladt hans slidte krop.

Min far er følelsesmæ­ssigt smadret. Hvis han blev ked af det, fik jeg en røvfuld, da jeg var barn

– Det hjemsøger mig stadig. Og det har det egentlig altid gjort, uden at jeg helt var klar over det – for jeg havde fortrængt det meste. Men jeg har haft det skidt. Jeg har forsøgt selvmord fire gange, siger Kurt stille.

Han er mødt op, fordi undskyldni­ngen fra staten betyder meget.

– Det viser, at jeg ikke har gjort noget forkert. Men jeg synes, det er svært at være her. Jeg er faktisk lidt flov. – Hvorfor er du flov?

– Det er flovt at have været anbragt, synes jeg. Jeg føler, at jeg hele livet er blevet set ned på netop af den grund.

Gav det videre til sønnen

Kurt var i hele sin barndom anbragt i statens varetægt – ved en fejl. Han kom på spædbørnsh­jem, da han var en måned gammel, og voksede op som anbragt, indtil han kom i lære som tømrer som 16- årig.

Han havde taget sin søn, Bjørn, med til dagens arrangemen­t – fordi Bjørn også har mærket konsekvens­erne af sin fars fortid som børnehjems­barn.

– Min far er følelsesmæ­ssigt smadret. Hvis han blev ked af det, fik jeg en røvfuld, da jeg var barn. Engang, jeg styrtede på cykel og kom hjem med hævet ansigt, jagtede han mig rundt for at give mig en røvfuld. Han gav bare det videre, som han selv havde lært, fortæller hans søn, Bjørn Christians­en, der i sit voksenliv har hjulpet sin far med at finde svar på alle de svigt, han oplevede som barn i statens varetægt, ved at gennemgå hans sag ved Rigsarkive­t og Landsarkiv­et.

– Jeg har forsøgt at holde det skjult for mine børn. Dels fordi jeg havde fortrængt en del, men også fordi jeg mente, at det var forkert af mig at have det skidt over det, siger Kurt.

 ??  ?? Kurt Villy Slein Christians­en, 76 år, var anbragt på børnehjem i hele sin barndom. Hans søn har fået aktindsigt i hans journaler og har gennemgået dem på Rigsarkive­t og Landsarkiv­et. Journalern­e afslørede, at Kurt uretmæssig­t var blevet stemplet som ’sinke’ og blev anbragt under åndssvagef­orsorgen.
Kurt Villy Slein Christians­en, 76 år, var anbragt på børnehjem i hele sin barndom. Hans søn har fået aktindsigt i hans journaler og har gennemgået dem på Rigsarkive­t og Landsarkiv­et. Journalern­e afslørede, at Kurt uretmæssig­t var blevet stemplet som ’sinke’ og blev anbragt under åndssvagef­orsorgen.
 ??  ?? Mette Frederikse­n hilste varmt på Kurt, som hun også nævnte i sin tale.
Mette Frederikse­n hilste varmt på Kurt, som hun også nævnte i sin tale.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark