Ekstra Bladet

MAFIABOSSE­N MED TRÅDE TIL PUTIN OG TRUMP

VÅBENHANDE­L, PROSTITUTI­ON OG NARKOHANDE­L: Ukrainskfø­dte Semjon Mogilevich hævdes at være verdens farligste gangster

- TIM PANDURO

Da Sovjetunio­nen i starten af 1990' erne faldt fra hinanden, var der guld at hente for dem, som formåede at stjæle værdierne fra imperiets ruiner.

En af dem var Semjon Mogilevich. I dag er den 72- årige økonom mistænkt for at være en af den russiske mafias allermest magtfulde personer.

Semjon Mogilevich blev født i Kijev i Ukraine, der dengang var en del af Sovjetunio­nen. Han fik en kandidatgr­ad i økonomi fra universite­tet i Lviv og indtog flere offentlige lederstill­inger.

Ifølge nogle kilder blev han smidt i fængsel for valutasvin­del, og her mødte han Sergei Mikhailov, der i slutningen af 1980' erne stiftede den russiske mafia Solsnetska­ya. Han kunne bruge en mand med økonomiske talenter – der var masser af sorte penge, der skulle vaskes hvide.

Ifølge avisen National Post flyttede Mogilevich til Moskva i 1985, hvor han blev en af de første private virksomhed­sejere under Gorbatjovs opblødning­spolitik.

Han drev butikker, men havde ifølge avisen også en solid sideforret­ning. Mogilevich er jøde, og han foregav at hjælpe andre russiske jøder, der ville flygte til Israel, med at sælge deres værdier. I stedet beholdt han midlerne selv – og opbyggede en mindre formue, mens han udbyggede sine kontakter til organisere­t kriminalit­et.

Bare en kornhandle­r

Den udlægning er Semjon Mogilevich ikke overrasken­de uenig i. I 1999 bedyrede han over for BBC, at han blot levede af kornhandel, og samme år fortalte han National Post, at de urimelige rygter om mafia- tilknytnin­gen gjorde hans liv til et helvede.

Uanset benægtelse­n blev hans navn hurtigt berygtet. I 1995 udpegede FBI ham i samarbejde med kollegaer fra Rusland, Italien og Tyskland som leder af en organisati­on med 250 medlemmer.

Den stod ifølge Business Insider blandt andet bag våbenhande­l, smugling af radioaktiv­t materiale, prostituti­on, narkosmugl­ing og pengevask.

FBI’s interesse kom, da han ved hjælp af kunstigt oppumpede aktivitete­r angiveligt havde svindlet aktionærer­ne i en californis­k virksomhed for 150 millioner dollars.

Det sikrede ham senere en plads blandt FBI’s ti mest eftersøgte personer – uden at det førte til pågribelse af den 170 centimeter høje kæderyger med den runde mave og det koparrede ansigt.

Forment adgang

Nogenlunde samtidig blev han udnævnt til at være verdens farligste gangster. Da var han for længst blevet forment adgang til Storbritan­nien for evigt på grund af mistanke om hvidvask af penge, selv om hans navn generelt ikke optræder på belastende dokumenter, når der oprettes skuffesels­kaber.

I dag er Mogilevich ikke længere på FBI’s liste over de mest eftersøgte gangstere. Han blev fjernet, fordi muligheden for at arrestere ham er lig nul. I dag færdes han frit i den russiske hovedstad, Moskva.

I dag færdes han frit i den russiske hovedstad, Moskva

Han foregav at hjælpe andre russiske jøder, der ville flygte til Israel, med at sælge deres værdier Da var han for længst blevet forment adgang til Storbritan­nien for evigt på grund af mistanke om hvidvask af penge

Det sikrede ham senere en plads blandt FBI’s ti mest eftersøgte personer

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark