Ekstra Bladet

REN TOP- UNDERHOLDN­ING

’ Once Upon a Time in ... Hollywood’ er Quentin Tarantinos niende film og en af hans allerbedst­e

- HENRIK QUEITSCH

’ Once Upon a Time in ... Hollywood’

Medv.: Brad Pitt, Leonardo DiCaprio, Margot Robbie, Al Pacino m.fl. 2 timer 41 minutter. Premiere i morgen over hele landet Natten mellem 8. og 9. august 1969 blev den højgravide skuespille­r Sharon Tate og fire af hendes venner brutalt myrdet i sit og instruktør­en Roman Polanskis hjem i Hollywood af fire unge mennesker fra Manson-kulten.

Mordene blev nogle af periodens mest omtalte, og danner også afsæt ( eller rettere sagt finale) for Quentin Tarantinos aktuelle ’ Once Upon a Time in ... Hollywood’.

Men som man så det med hans film om Anden Verdenskri­g, ’Inglorious Basterds’ fra 2009, så har Tarantino et noget frit forhold til virkelighe­dens historiske begivenhed­er. Det gælder også her, uden at vi skal røbe for meget.

Hvis man kan nøjes med at blive top- underholdt og se nogle af branchens dygtigste folk yde deres ypperste i 161 minutter, bør man fluks stille sig op i køen

Hvis der er noget, Tarantino til gengæld ikke har et frit forhold til, så er det de populær kulturelle referencer, og’ Once Upon ...’ rumme rommuligt flere af dem end nogensinde før – hvilket som bekendt ikke siger så lidt.

Filmen er først og fremmest en hyldest til mediet som sådan (det gælder jo alle hans film) samt tiden og stedet eller måske rettere sagt Tarantinos forestilli­ng om det, for han var selv kun seks år i 1969 og boede et godt stykke fra Hollywood ( i Tennessee, red.). Men titlen mere end indikerer jo også, at vi har med et eventyr eller en fantasi at gøre.

To taberes venskab

Han har udstyret Sharon Tate ( Margot Robbie) med den fiktive, fordrukne nabo Rick Dalton ( Leonardo DiCaprio), der engang var en stor tv- stjerne i western- serien ’ Bounty Law’. Men karrieren går i den grad på hæld, da serien lukker. Hans bedste eller rettere sagt eneste ven er stuntmande­n, dobbeltgæn­geren og faktotumme­t Cliff Booth ( Brad Pitt), og det er disse to, der er filmens egentlige omdrejning­spunkt.

Vi følger dem over tre dage ( to i februar og en i august), og fortælling­en er ikke tynget af noget egentlig plot, men består snarere af en række mere eller mindre løst sammenhæng­ende enkeltscen­er, hvis primære drivkraft er beskrivels­en af venskabet mellem de to ’ tabere’.

I sagens unatur forekommer der vold undervejs og ’ Once Upon ...’ er også rig på kulsort humor, men samtidig er det også Tarantinos måske ømmeste og kærligste film nogensinde. Der er i hvert fald ingen tvivl om, at instruktør­en holder voldsomt meget af sine to hovedkarak­terer, og derfor kommer vi andre også til at gøre det.

Selvfølgel­ig er det et scoop at få DiCaprio og Pitt ( som begge har arbejdet med Tarantino før) til at spille over for hinanden, men ud over at det sikkert sælger billetter, så nyder de to verdensstj­erner tydeligvis hinandens selskab – eller også er de bare virkelig, virkelig gode skuespille­re. Uanset hvad er samarbejde­t en fornøjelse i samtlige to timer og 41 minutter. Ja, det er lang tid, men ikke et sekund for meget.

Virtuost overskud

Filmen blander lystigt historiske skikkelser som Tate, Charles Manson og Steve McQueen med fiktive personer, og et af højdepunkt­erne er en kampscene mellem Bruce Lee ( Mike Moh) og Brad Pitts karakter.

Jeg vil se den igen

Er der en dybere mening med skidtet? Det tror jeg egentlig ikke, men jeg savner den heller ikke.

For det hele er så virtuost og overskudsa­gtigt skruet sammen, at hvert eneste billede nærmest er et kunstværk i sig selv.

Bliver man et bedre og klogere menneske af at se ’ Once Upon a Time in ... Hollywood’? Sikkert ikke. Bliver man et dårligere og dummere menneske af at se ’ Once Upon a Time in ... Hollywood’? Sandsynlig­vis ikke.

Men hvis man kan nøjes med at blive top- underholdt og se nogle af branchens dygtigste folk – på alle niveauer i produktion­en – yde deres ypperste i 161 minutters skamløs hyldest til filmmediet og periodens æstetik ( selv neonreklam­erne får deres egen scene), bør man fluks stille sig op i køen.

Jeg glæder mig allerede til at se den igen og svælge i alle de detaljer, jeg gik glip af i første omgang.

 ?? FOTO: SF FILM ?? Brad Pitt og Leonardo DiCaprio er begge ualmindeli­gt veloplagte i ’Once Upon a Time in ... Hollywood’.
FOTO: SF FILM Brad Pitt og Leonardo DiCaprio er begge ualmindeli­gt veloplagte i ’Once Upon a Time in ... Hollywood’.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark