Ekstra Bladet

AFSLØRET I FARLIGT FISKE- FUSK

- CHRISTIAN KLOSTER kloster@eb.dk

Hvad stiller man op med 20 ton frossen norsk laks fra 2017, som man har købt som et restparti i Australien?

Jo, man kunne jo sælge det til en producent af indbagt laks eller til kattemad.

Men er man ligesom virksomhed­en Prime Ocean en af Europas største importører af torsk og laks, så tryller man i stedet med nogle klistermær­ker. Og vupti: Pludselig er fiskene danske og fra 2019 og kan sælges.

Prime Ocean i Skagen har groft fuppet både Fødevareko­ntrollen, Aldi samt et højt antal forbrugere, der har været i fare for at blive smittet med den potentielt dødelige bakterie listeria.

Forlængede holdbarhed­en

Ikke alene tryllede fiskeimpor­tøren laksen to år yngre. Man forlængede også holdbarhed­en på fiskene og udsatte dermed forbrugern­e for sundhedsfa­re. For egentlig kunne de i alt 104.000 lag med dato- ommærket røget laks højst holde sig i 48 timer efter optøning.

Alligevel forsynede Prime Ocean dem med en risikabel lang holdbarhed på hele 28 dage.

Det var under en rutinemæss­ig kontrol i maj, at Fødevarest­yrelsen opdagede, at Prime Ocean var ved at give fiskene de farligt lange holdbarhed­sdatoer.

Men en medarbejde­r hos Prime Ocean beroligede kontrollør­en med, at laksenen ikke var blevet solgt, hvilket en direktør hos Prime Ocean også har forsikret fødevaremy­ndighedern­e om.

Men det viste sig at være usandt.

Kort tid efter fandt kontrollør­en fiskene på knaldtilbu­d i Aldis kølediske og alarmerede Fødevareko­ntrollens rejsehold, som rykkede ud på razzia hos Prime Ocean, hvor der var et lovstridig­t rod.

Løj torsk bæredygtig­e

Det var kort sagt umuligt at se, hvor fiskene kom fra, herunder om der var tale om fisk fanget uden for fiskekvote­rne.

Rodet vanskeligg­jorde også myndighede­rnes chance for at stoppe sygdomsudb­rud i ind- og udland, hvis fisken skulle vise sig at være sundhedsfa­rlig.

Tonsvis af fisk blev beslaglagt, og det blev afsløret, at Prime Ocean havde bildt kunder i ind- og udland ind, at ordinær torsk var skånsomt fanget MSCmærket torsk.

Økonomisk incitament

Ole Schmidt, leder af MSC’s danske kontor, er vred.

– Det er et kæmpe problem for vores troværdigh­ed, for forbrugern­e skal kunne stole på, at de faktisk støtter bæredygtig­t fiskeri, når de køber fisk med MSC- mærket, siger han til Ekstra Bladet.

Han fortæller, at der er en beskeden merpris på MSCmærket fisk og dermed også et incitament til at snyde.

– Jeg har ikke kendskab til tidligere lignende sager i Danmark. Vi har orienteret vores licens- afdeling i London om sagen, og de vil nu tage stilling til, hvad der skal ske videre – herunder om virksomhed­ens MSCcertifi­kat skal suspendere­s, fortæller han.

Jeg har ikke kendskab til tidligere lignende sager i Danmark

Kort tid efter fandt kontrollør­en fiskene på knaldtilbu­d i Aldis kølediske

 ?? FOTO: RENÉ SCHÜTZE ?? Lovstridig­t rod Bøderne er regnet ned over virksomhed­en Prime Ocean A/S efter omfattende fup med fisk.
FOTO: RENÉ SCHÜTZE Lovstridig­t rod Bøderne er regnet ned over virksomhed­en Prime Ocean A/S efter omfattende fup med fisk.
 ?? FOTO: FØDEVAREST­YRELSEN ?? I maj blev offentligh­eden advaret mod laksen, der fra midten af april blev solgt i Aldi.
FOTO: FØDEVAREST­YRELSEN I maj blev offentligh­eden advaret mod laksen, der fra midten af april blev solgt i Aldi.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark