Ekstra Bladet

Børn presses til at begå drab

-

Det er ikke altid frivilligt, når børn og helt unge bliver involveret i lejemord og anden alvorlig kriminalit­et.

De volds- og narkohærge­de lande i Syd- og Centralame­rika er blandt de steder i verden, hvor flest børn begår alvorlige forbrydels­er.

I 2010 arrestered­e mexicansk politi Edgar Jiménez Lugo i byen Cuernavaca. Han blev sigtet for fire lejemord, som han havde begået for et af landets magtfulde narkokarte­ller, da han var 14 år gammel.

Teenageren var amerikansk statsborge­r, og ofrene blev halshugget.

På stoffer

Da politiet viste ham frem for pressen, erkendte han, men påstod, at han var blevet tvunget til drabene, fordi han tre år tidligere var blevet kidnappet af kartellet.

– Jeg deltog i fire henrettels­er, men jeg havde fået stoffer og blev truet med at blive slået ihjel, hvis ikke jeg gjorde det, sagde han ifølge NBC.

Andre unge melder sig under fanerne hos bander og karteller for at skifte deres fattige liv ud med rigdom og betydning.

– Det giver dig følelsen af, at du kan gøre hvad som helst, uden at nogen rører dig. Det giver en følelse af magt, har amerikaner­en Gabriel Cardona sagt til CNN. Han blev lejemorder for en mexicansk bande som 16- årig.

Lav straf

Kartellern­e og banderne er glade for de unge mordere. Dels er strafferam­men i de enkelte lande ofte mild for unge under 18, og dels kan børn være mere skruppellø­se end voksne.

– Det er nemmere at slå ihjel for en dreng. Hvis han er ældre, tænker han for meget – han tænker måske på konsekvens­erne. Men når du er ung, tror du, at du kan erobre hele verden, som et ungt tidligere bandemedle­m formulered­e det over for radiostati­onen NPR.

 ?? FOTO: ANTONIO SIERRA/AP ?? Edgar Jiménez Lugo, der går under navnet ’ El Ponchís’, blev anholdt af mexicanske soldater.
FOTO: ANTONIO SIERRA/AP Edgar Jiménez Lugo, der går under navnet ’ El Ponchís’, blev anholdt af mexicanske soldater.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark