Ekstra Bladet

FANGE NÆGTER FLUGT

33- årig fange benægter, at han skulle have planlagt flugt fra sin fængselsst­raf

- ULRIK BACHMANN ulba@ eb.dk

Der blev indimellem grinet lystigt blandt seks tiltalte i en sag om fangeflugt, som i går begyndte ved Retten i Nykøbing Falster.

Her er mændene i alderen 22 til 33 år anklaget for at have haft forskellig­e roller i den dramatiske fangeflugt fra Nykøbing Falster Sygehus, som fandt sted 26. september 2018.

Sagens hovedperso­n er en 33-årig mand, som for tiden afsoner en fængselsst­raf på fire et halvt år. Det var ham, der ifølge anklagemyn­digheden blev befriet ved, at tre fængselsfu­nktionærer blev truet med pistol og peberspray, netop som de var ankommet til Nykøbing Falster Sygehus.

Havde mavesår

Her var det meningen, at den 33- årige skulle behandles for mavesår.

Selv om fangen var iført et fikserings­bælte og håndjern, lod fængselsfu­nktionærer­ne ham gå, da to af de øvrige nu tiltalte pludselig dukkede op ved den Ford Mondeo, som de var ankommet til sygehuset i fra Storstrøms Fængsel.

Er ikke supermand

Den 33- årige selv fortalte i retten, at han slet ikke kendte til befrielses­aktionen. Og at han var bange, da de to bevæbnede mænd bad ham om at følge med. Han gjorde det klart, at han følte sig truet til at gøre, som de to mænd sagde.

– Jeg blev nødt til at hoppe ind i bilen. Skulle jeg kæmpe mod to mænd, selv om jeg havde håndjern på? Det kan jeg ikke. Jeg er ikke supermand, sagde den 33- årige til stor morskab for flere af de øvrige tiltalte.

I retten præsentere­de anklager Skipper Falsled også en Snapchat- video fra en af de tiltaltes mobiltelef­oner. I retten kom det frem, at videoen var lavet, kort efter at den 33- årige var blevet befriet. På videoen ses den 33- årige i flugtbilen iført håndjern, mens han smiler.

I retten blev han derfor bedt om at fortælle, hvorfor han tilsynelad­ende så glad ud

– Vi kører i 200- 300 meter, før jeg får at vide, at de er kommet for at hjælpe mig. Så var jeg ikke bange mere, lød svaret.

Anholdt samme dag

Tre af de seks tiltalte blev anholdt, samme dag som befrielses­aktionen fandt sted. De tre øvrige tiltalte blev anholdt senere. Den sidste så sent som i sidste uge. Han havde opholdt sig i Dubai i flere måneder og havde en internatio­nal arrestordr­e rettet imod sig.

Anklageren antydede i sin forelæggel­se af sagen, at et muligt motiv for fangeflugt­en er udsigten til at blive udleveret til retsforføl­gelse i Belgien, hvor den 33- årige risikerer en fængselsst­raf på syv år.

Mandens forsvarer, Maibritt Storm Thygesen, gjorde imidlertid gældende, at det langtfra er sikkert, at den 33- årige overhovede­t vil blive udleveret.

Retssagen fortsætter med dom til oktober.

 ?? FOTO: PER RASMUSSEN ?? Efter flugten blev motorvejen spærret, og politiet holdt Farø i et jerngreb, mens de ledte efter flugtfange­n.
FOTO: PER RASMUSSEN Efter flugten blev motorvejen spærret, og politiet holdt Farø i et jerngreb, mens de ledte efter flugtfange­n.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark