Ekstra Bladet

Parti og tro kan gøre dig rig

- Bent Falbert Tidl. chefredakt­ør Læs mere på ekstrablad­et.dk/opinionen

VIL DU FREM i verden som velbeslået kendis, skal du stifte dit eget parti og dit eget trossamfun­d. Så sikrer du dig nemlig både en net og arbejdsfri skilling trefire år i træk samt berømmelse og et herligt skattefrad­rag.

VI HAR NETOP SET Rasmus Paludan gennemføre det enkle stunt. Folketinge­t kom han ikke ind i med Stram Kurs, men hans 63.114 stemmer skaffer ham en årlig gave fra skatteyder­ne på 2,1 mio. kr., nemlig 33 kr. pr. stemme. Pengene falder årligt indtil næste valg, og han har planer om bl. a. at bruge pengene på at udbetale sig selv en månedlig løn på omkring 56.000 kroner. Det har han sagt i et ærligt øjeblik.

KLAUS RISKÆR PEDER

SEN får tilsvarend­e

976.800 kr. for sine 29.600 stemmer. Også i hans tilfælde udbetales beløbet hvert år indtil næste valg, skønt manden erklærer, at han har nedlagt sit parti, og der således ikke findes noget støtteværd­igt formål. Foreløbig vil han begave asylbørn med 250.000 kr. Siger han.

SE, HVIS SÅDAN nogle partistift­ere kombinerer deres politiske stemme- og kronefiske­ri med oprettelse af hver deres trossamfun­d, vil deres lykke virkelig være gjort.

Danmarks over 200 trossamfun­d har nemlig let ved at opnå statslig godkendels­e i Kirkeminis­teriet. Derefter åbner sig de herligste fradragsmu­ligheder, idet bidrag til hjemmelave­de religiøse konstrukti­oner kan fradrages på selvangive­lsen. 50 medlemmer er nok til at blive anerkendt og få vasket skatten af bidragene. Typer som Paludan og Riskær vil have let ved at optræde som profeter. Det kræver ikke nævneværdi­g omstilling.

LIGESOM MED BIDRAG til politiske partier skal donationer over 20.000 kr. til trossamfun­d opgives. Men modsat de politiske støttekron­er skal giveren være anonym, når det gælder religiøs indsamling.

Modstriden­de regler er der ikke mangel på i dansk bureaukrat­i.

DET ER EN BESYNDERLI­G SKIK, at man kan tjene millioner på ikke at blive valgt. For hvorfor i alverden skal skatteyder­ne tappes til fordel for platugler, som er smidt til side af vælgerne i en demokratis­k proces? Oven i købet var de meget kreative med vælgererkl­æringerne.

HVIS MIN LÆSER undrer sig over, at Folketinge­ts medlemmer er aldeles tavse om den sag, kan jeg gerne forklare det. Det skyldes helt enkelt, at de store partier nødig vil pådrage sig opmærksomh­ed om, hvilke formuer de selv tilgramser sig i statskasse­n.

Socialdemo­kraterne pumper sig op med det største beløb i samlet parti- og gruppestøt­te: 78 mio. Venstre suger 64 mio. kr. til sig i samme to discipline­r. SF, de radikale og Enhedslist­en scorer hver ca. 25 mio. kr., mens Dansk Folkeparti oven på katastrofe­valget trøster sig med 30 mio. kr.

APROPOS LARS LØKKES sidste bedrift i valgkampen med forslaget om en SV- regering kan det noteres, at uanset de to partiers forskellig­hed har det aldrig voldt topfigurer­ne i S og V mange minutters kvaler at blive enige om at forhøje parti- og gruppetils­kud med korte mellemrum.

Derfor lader de Riskær og Paludan løbe med nogle millioner uden at kny.

Det skal blive interessan­t at se, hvor mange charlatane­r der tager ved lære af tilskuds- fiduserne ved næste valg – og hvor mange der trækker i ayatollah- kostume for at få alle fradragene med.

Socialdemo­kraterne pumper sig op med det største beløb i samlet partiog gruppestøt­te: 78 mio. kr.

 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Klaus Riskær Pedersen får 976.800 kr. for sine 29.600 stemmer. Beløbet udbetales hvert år indtil næste valg, skønt han har nedlagt sit parti.
FOTO: JENS DRESLING Klaus Riskær Pedersen får 976.800 kr. for sine 29.600 stemmer. Beløbet udbetales hvert år indtil næste valg, skønt han har nedlagt sit parti.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark