Ekstra Bladet

RIGAS SELVMÅLSSK­YTTE BLEV DEN STORE HELT

HATTRICK: FC København skal møde Riga FC i playoff- runden til Europa League. De lettiske mestre sendte HJK Helsinki ud efter en dramatisk 2-2- kamp, hvor Rigas Roman Debelko scorede tre gange

- GISLE THORSEN gisle@ eb.dk

FCK’s vej til Europa Leagues gruppespil kommer til at gå over Riga.

De danske mestre fandt i aftes deres kommende modstander i Europa Leagues playoff-runde, da HJK Helsinki og lettiske Riga FC spillede 2- 2 i den finske hovedstad.

Rigas Roman Debelko scorede tre gange i det dramatiske opgør, og hans to mål i den rigtige ende var nok til at sende de lettiske mestre videre til mødet med FCK på reglen om flest scorede udebanemål.

Den første kamp i Letland var endt 1- 1, og HJK stod dermed på forhånd med de bedste kort.

De blev endnu bedre efter kun fem minutters spil, da hurtige Riski blev nedlagt i kanten af feltet efter et nydeligt angreb.

Rafinha havde muligvis set FCK- Røde Stjerne i tirsdags, for hans straffespa­rk var svagt, men heldigvis for ham og HJK Helsinki røg returbolde­n lige ud til Forsell, der kunne bringe de finske mestre foran.

Forsvarede med succes

Riga var tæt på at udligne fem minutter senere, da Roman Debelko ramte underkante­n af overligger­en. Bolden sprang ned på selve mållinjen, inden HJK-målmand Rudakov kunne gribe den for snuden af en Riga- spiller.

HJK forkælede ikke hjemmepubl­ikummet med sprudlende spil på kunstgræss­et i Helsinki, og det virkede ikke, som om de havde det store imod, at Riga havde bolden meget.

De havde det resultat, som de skulle bruge, og de finske mestre foretrak at lure på kontrachan­cen.

Dem kom der ikke mange af, men til gengæld havde letterne også svært ved at nedbryde den solide HJKdefensi­v.

I 62. minut fik Riga dog scoret, da HJK snorksov på et frispark. Bolden endte hos en udækket Roman Debelko, der tæt under mål ikke havde problemer med at bringe balance i regnskabet.

En overraskel­se lurede, men med tyve minutter igen kunne finnerne juble igen. Og denne gang efter endnu en Debelko- scoring.

Hårdt presset af Vävrynen headede Riga-angriberen et hjørnespar­k i eget net. Det lignede et finsk avancement, men ti minutter før tid slog Debelko til i den rigtige ende.

Den 26- årige ukrainer var først over en returbold og gjorde det 2- 2.

Det resultat forsvarede Riga med succes, og de har nu chancen for at komme i et europæisk gruppespil for første gang i klubbens unge historie.

Aldrig blevet kørt over

Riga FC er ikke meget mere end fire år gammel og vandt i 2018 sit første mesterskab. Deres europæiske erfaring er af gode grunde sparsom, men de er aldrig blevet kørt over.

I sidste sæson røg de ud til CSKA Sofia efter straffespa­rkskonkurr­ence, og de tabte også i en straffespa­rkskonkurr­ence til Dundalk i denne sæsons Champions League- kval.

De sendte de polske mestre Piast Gliwice ud i 2. kvalifikat­ionsrunde til Europa League på reglen om flest scorede udebanemål, og det var også sådan, at de torsdag aften sendte finske HJK ud af turneringe­n.

Resultater­ne vidner om, at FCK ikke kan tage let på opgaven mod de lettiske mestre, om end det vil være en eklatant fiasko, hvis ikke Ståle Solbakkens mandskab kommer i Europa Leagues gruppespil.

Første kamp spilles torsdag i Parken med returkampe­n i Riga en uge senere.

Riga har nu chancen for at komme i et europæisk gruppespil for første gang i klubbens unge historie

?? FOTO: MAURI RATILAINEN/ EPA/ RITZAU SCANPIX ?? Klar til FCK Riga- spillerne kunne juble over avancement i Europa League- kvalifikat­ionen efter en dramatisk kamp i Finland.
FOTO: MAURI RATILAINEN/ EPA/ RITZAU SCANPIX Klar til FCK Riga- spillerne kunne juble over avancement i Europa League- kvalifikat­ionen efter en dramatisk kamp i Finland.