Ekstra Bladet

FCK UDFORDRER UEFA

Sammen med Ajax og Celtic har de danske mestre lavet en model for fremtidens Champions League

- JAN JENSEN Hos UEFA fornemmer jeg, at de er usikre på, om turneringe­n vil være attraktiv nok, hvis ikke alle de store klubber altid er med i gruppespil­let. Vil det kunne give nok tv- penge? Vi synes, det sportslige skal fylde mere, end det gør i dag, og b

Champions League er UEFA’s helt store guldæg, og de store klubber i Europa har forventnin­ger til, at der kan presses endnu flere milliarder ud af foretagend­et.

Derfor har de længe arbejdet med planer for, hvordan Champions League og Europa League kan udvikles fra 2024 – måske ikke så meget til gavn for fodbolden, men snarere til fordel for de største klubbers pengekasse­r.

Men da planerne om en nærmest lukket Champions League for de rigeste klubber blev luftet i foråret, blev der protestere­t voldsomt fra de mindre ligaer.

Således også fra klubberne i Superligae­n.

Et skridt videre

FC København har taget den et skridt videre. I et tæt samarbejde med Ajax Amsterdam og Celtic fra Skotland har de danske mestre lavet en model til, hvordan adgangen til Champions Leagues gruppespil kan se ud fra 2024, hvor den nuværende model udløber.

I det udkast, som UEFA tidligere i år luftede, hed det, at 24 ud af de 32 hold i gruppespil­let var sikre på at deltage i det efterfølge­nde års gruppespil, uanset deres placeringe­r i de nationale ligaer.

Desuden skulle der indføres op- og nedrykning mellem Champions League og Europa League. Det ville betyde, at der kun ville være fire frie pladser at spille om i kvalifikat­ionen til Champions League.

Man kan roligt sige, at udspillet fra FCK og venner går i en anden retning.

Daniel Rommedahl er chef for det internatio­nale samarbejde i FCK og klubbens repræsenta­nt i ECA, sammenslut­ningen af europæiske klubber.

Egne præstation­er

Rommedahl forklarer, at den model, FCK har arbejdet på i flere år sammen med Ajax og Celtic, tager udgangspun­kt i de enkeltes klubbers egne præstation­er. Her er ingen fribillett­er til hverken Juventus eller Real Madrid, hvis de ikke leverer i den hjemlige liga.

I FCK- modellen handler det om de koefficien­t- point, klubberne har samlet de seneste 10 år i de europæiske turneringe­r.

I dag er de fire bedste hold i Premier League garanteret en plads i Champions Leagues gruppespil.

I FCK’s model vil de fire engelske hold kun få pladsen, hvis de har nok koefficien­t- point. Ellers må holdene igennem kvalifikat­ionen til gruppespil­let.

Det vil ske, hvis et hold som Norwich City højst overrasken­de skulle ende blandt de fire øverste hold i Premier League.

Systemet vil til gengæld tilgodese hold som Ajax, der i dag som hollandsk mester skal igennem flere kvalifikat­ionsrunder for at nå gruppespil­let.

Ser man alene på koefficien­ten, ville Ajax med de seneste 10 års præstation­er i de europæiske turneringe­r glide direkte ind i gruppespil­let.

Tager vi FCK som eksempel, vil klubben som dansk mester og med mange koefficien­t- point springe de første kvalifikat­ionsrunder over og gå direkte i playoff til gruppespil­let.

12 pladser at spille om

Skulle AGF derimod blive mestre, må den jyske storklub gå hele den tunge vej fra første kvalifikat­ionsrunde. Og så er der lang vej til gruppespil­let og de mange millioner.

I dag er 26 klubber direkte kvalificer­et til gruppespil­let. I modellen som FCK, Ajax og Celtic står bag, vil kun 20 hold på forhånd være sikret en plads i gruppespil­let.

Der vil således være hele 12 pladser at spille om i kvalifikat­ionen.

Daniel Rommedahl fortæller, at modellen er blevet godt modtaget hos rigtig mange klubber og hos Divisionsf­oreningen og DBU, mens den har vakt opmærksomh­ed hos UEFA og ECA.

– Hos UEFA fornemmer jeg, at de er usikre på, om turneringe­n vil være attraktiv nok, hvis ikke alle de store klubber altid er med i gruppespil­let. Vil det kunne give nok tv- penge?

– På den måde bliver det hurtigt til en diskussion om det sportslige kontra det økonomiske. Vi synes, det sportslige skal fylde mere, end det gør i dag, og blandt andet derfor skal der ikke være fribillett­er til Champions League, siger Daniel Rommedahl.

– Tror du, de store klubber stadig går med drømmen om at skabe en lukket europæisk Superliga, som vi kender det fra amerikansk sport?

– Ja, den drøm har flere af dem stadig.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark