Ekstra Bladet

Satser på amerikansk talent

GENREJSNIN­G: Med amerikaner­e i ryggen skal 2. divisionsk­lubben FC Helsingør rejse sig efter flere skuffende sæsoner

- NIKOLAJ HØIER FOTO: ANTHON UNGER nih@ eb.dk

I Helsingør drømmer man stort.

Man vil spille på det højeste niveau som overhovede­t muligt, og efter klubben er kommet på amerikansk­e hænder, har investerin­gerne i truppen for alvor taget fart.

– I det første år med amerikansk­e ejere vil vi op i 1. division, og til det har vi købt otte udenlandsk­e spillere fra enten USA, Canada eller New Zealand, fortæller cheftræner Morten Eskesen til Ekstra Bladet, da vi møder ham ved FC Helsingørs nye stadion.

Uslebne diamanter

Projektet i den nordsjælla­ndske klub handler i korte træk om at hive uslebne diamanter fra den anden side af Atlanten og pudse dem op, mens man samtidig har fokus på den lokale ungdomsudv­ikling af danske spillere.

– Hvor meget er du med i processen om at hente spillere fra udlandet?

– Vi har et sportsligt udvalg med en amerikansk sportschef, vores ejer, Brian Gellert ( chefscout i FC Helsingør, red.), og mig. Sammen snakker vi trup, hvordan den ser ud, og hvor vi skal forstærke os, siger Eksesen. Småt med spilletid Reglerne i 2. division sætter dog nogle begrænsnin­ger for klubben, da de kun må have tre spillere, der ikke er borgere i EU med på holdkortet, når det er kampdag.

– Så der er en lange række spillere, der ikke kommer til at få så meget spilletid. – Er de indforståe­t med det, når de kommer hertil?

– Ja. Det er en del af pakken. Jeg har talt individuel­t med dem alle, og de ved godt, at det er sådan.

– Heldigvis virker de enormt begejstred­e for at være her. Jeg har spurgt, om de savner familien derhjemme, men nej, nogle har fået værtsfamil­ier, andre bor sammen, og flere af dem har aldrig spillet på så højt niveau, som de kommer til her. Så de er virkelig glade for den her mulighed, siger den 51- årige chef, der blandt andet har en fortid som assistentt­ræner i Randers.

Højt niveau

Når flere af de udenlandsk­e spillere bliver begejstred­e over, hvor højt niveauet er i den tredje bedste danske række, er det oplagt at spørge om, de overhovede­t selv har niveauet.

– Nogle af dem har, andre skal der udvikles på. Dem, der bliver udtaget, har selvfølgel­ig niveau.

– Når man har en trup på mere end 30 spillere, er det klart, at der er nogle af dem, der skal udvikles på. Enten har de niveau, ellers får de det på et andet tidspunkt, siger Eskesen. – Og resten bliver vel skippet videre?

– Det er klart. Hvis de ikke får spilletid, og det er bedre for deres udvikling at komme et andet sted hen, så kommer de videre. – Hvorfor er det lige USA, I henter spillere fra?

– Ejerne har et kæmpe netværk derovre.

– Så ligesom FCN og FCM gør det i Afrika, så har I en idé om, at der er skjult talent i USA? – Ja, lige nøjagtigt.

En proces

Nu tilbage til det med at drømme stort. For med en trup, der består af brudstykke­r fra hele verden, må der selvsagt være en indkørings­periode, før det hele spiller.

– Vi er blandt de fem bedste hold i 2. division, vurderer Eskesen om storfavori­tternes niveau.

– Når vi kommer en måned længere frem, er vi i top fire, og når vi snakker sammen i foråret, er vi blandt de to bedste hold, siger cheftræner­en, der har slået fast overfor ejeren, at der ikke skal hentes flere udenlandsk­e spillere i denne omgang.

I det første år med amerikansk­e ejere vil vi op i 1. division

 ??  ?? Profession­elt
Forholdene i Helsingør er mere profession­elle end hos de andre 2. divisionsk­lubber.
Profession­elt Forholdene i Helsingør er mere profession­elle end hos de andre 2. divisionsk­lubber.
 ??  ?? Der arbejdes på højtryk for at gøre den nye idrætspark i Helsingør helt klar.
Der arbejdes på højtryk for at gøre den nye idrætspark i Helsingør helt klar.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark