Ekstra Bladet

Skal smide hospitalsu­dstyr ud

Selvom hjemmet bugner med ubrugt hospitalsu­dstyr, må Bent Sølvdahl ikke levere det tilbage og har i stedet fået besked på at kyle hele molevitten ud

- TEKST: KRISTOFFER OLESEN

79- årige Bent Sølvdahl er mildest talt en rystet mand.

De sidste seks måneder har hans samlever, Jytte Kjær Sørensen, været gennem et kræftforlø­b på Aalborg Universite­tshospital, der blandt andet involvered­e en del behandling i hjemmet. I den forbindels­e blev læssevis af kostbart hospitalsu­dstyr slæbt ind i deres fælles hjem i Overlade, Nordjyllan­d.

Selvom kræften nu er et overstået kapitel for hans samlever, bugner hjemmet stadig med kostbart udstyr, som Bent Sølvdahl ikke må levere tilbage til hospitalet.

– Troskyldig som jeg er, ringer jeg selvfølgel­ig til hospitalet og spørger dem: ’Alt det, jeg har stående her, hvad gør jeg med det?’. ’ Smid det ud’, svarer de, fortæller han.

’ Det kan man sgu da ikke’, tænkte Bent Sølvdahl, som synes, det er mange penge, der skulle smides direkte i skraldespa­nden.

HOSPITALET FORKLAREDE Bent Sølvdahl, at når først udstyret har været ude, må det af hygiejnehe­nsyn ikke leveres tilbage. Heller ikke, selvom det er i uåbnet indpakning og derfor stadig sterilt.

– Det er fuldstændi­gt tåbeligt. Det er da ressources­pild ud over alle grænser. Det er grotesk. Jeg kan godt forstå, hvad de mener, når de siger, at de ikke vil tage noget tilbage, der kunne være behæftet med smitte, men da det ligger i færdige kasser, pakker og poser, så fatter jeg ikke en brik af det, siger Bent Sølvdahl.

Det er specielt tanken om, hvor mange andre, der mon har kostbare lægemidler liggende i hjemmet, som nager ham.

– Jeg påstår jo, at der på landsplan må være mellem fem og seks heltidssyg­eplejerske­r i det her, siger han.

BENT SØLVDAHL

håber, at hans opråb som minimum vil få hospitaler­ne til at genovervej­e, hvor meget udstyr man sender ud til patientern­e ad gangen.

– Man burde nok prioritere noget anderledes, når man begynder at lægge udstyr ud til folk. Når jeg står og kigger på alle pakkerne, bliver jeg stadigvæk rystet, siger han.

Nu har Bent Sølvdahl tænkt sig at køre alt udstyret op til sin læge, som modsat hospitalet står klar med åbne arme.

– Det er den måde, jeg kan se, vi får mest ud af det på. Han kan jo bruge det, og han er sgu da ligeglad med, at det har stået ude ved mig, siger han.

Det er da ressources­pild ud over alle grænser. Det er grotesk

 ?? PRIVATFOTO ?? Bent Sølvdahl synes, det er udstyr for mange penge, han er blevet bedt om at smide i skraldespa­nden.
PRIVATFOTO Bent Sølvdahl synes, det er udstyr for mange penge, han er blevet bedt om at smide i skraldespa­nden.
 ?? PRIVATFOTO ?? Blandt det overskyden­de hospitalsu­dstyr i Bent Sølvdahls hjem finder man alt fra sondemad til bandager, handsker, sprit og slanger.
PRIVATFOTO Blandt det overskyden­de hospitalsu­dstyr i Bent Sølvdahls hjem finder man alt fra sondemad til bandager, handsker, sprit og slanger.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark