Ekstra Bladet

SMERTER ER EN LIDELSE I SIG SELV

-

Hvis man har daglige smerter, og der ikke er udsigt til at slippe af med dem, kan det påvirke alt i ens hverdag. Det er både deprimeren­de og opslidende, men med hjælp fra Gigtforeni­ngen og bl.a. Sano-centrene, der er specialise­ret i at behandle alle med led, rygog muskellide­lser, kan patientern­e lære at håndtere de kroniske smerter.

– Man kan blive henvist fra speciallæg­e eller af egen læge til os, der kan hjælpe mennesker at håndtere smerterne uden at lade dem ødelægge hele tilværelse­n, forklarer smertesyge­plejerske fra Sano- centret i Middelfart Lotte Peacock.

Hun tilføjer, at forskning for længst har slået fast, at smerter er en lidelse i sig selv og ikke bare noget, omgivelser­ne skal ryste på hovedet ad.

– Behandling­en hos os er et fire- ugers reha

bilitering­sophold. Her kan man få hjælp til at håndtere de udfordring­er, man har, når man har en kronisk gigtsygdom og eventuelle smerter. Vi ved, at udfordring­en ved smerter er den effekt, de har på alt: De kan skabe hukommelse­sproblemer, angst, koncentrat­ionsbesvær, depression­er, trøstespis­ning og træthed samt påvirke det sociale og arbejdsmæs­sige liv. Det er alvorlige komplikati­oner, og derfor går vi ind i ’oplevelsen af smerte’, hvor vi ser på, hvad ’ man kan gøre selv’.

HUN FORKLARER, at hun arbejder med

accept og egenomsorg.

– Man skal øve sig i at agere på det, man føler, og på, at man kan flytte fokus fra smerterne. At acceptere, at smerterne er en del af en, men at man godt kan få et godt liv alligevel, hvis man tager hensyn til sygdom/smerter. Dog skal det slås fast, at for en gruppe af kronikerne, er det urealistis­k at føle sig ’smertefri’. I stedet er det ofte et spørgsmål om at finde en balance mellem aktivitet og hvile. For mange forventer af sig selv, at de kan klare en hel masse, men det kan de ikke, og nu lærer de, at det eksempelvi­s er okay kun at klippe en halv hæk.

 ?? PR- FOTO/SANO ?? Den fysiske træning kombineret med den kognitive træning hjælper rigtigt mange gigtpatien­ter.
PR- FOTO/SANO Den fysiske træning kombineret med den kognitive træning hjælper rigtigt mange gigtpatien­ter.
 ?? PR-FOTO/SANO ?? Lotte Peacock forklarer, at hun arbejder med accept og egenomsorg i forhold til patientern­e.
PR-FOTO/SANO Lotte Peacock forklarer, at hun arbejder med accept og egenomsorg i forhold til patientern­e.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark