Ekstra Bladet

Læger vil printe hjerter

Forskere har formået at printe et lille hjerte, der matcher patientens oprindelig­e hjerte. Det er en lovende nyhed for fremtidige organmodta­gere

-

Tiderne, hvor mangel på organdonor­er kan få fatale konsekvens­er for syge patienter, hører snart fortiden til.

I fremtiden kan 3D- printede organer meget vel overhale almindelig­e organtrans­plantation­er som den mest sikre og effektive vej for patienter, der har brug for nye organer.

Forskere fra Tel Aviv University har i hvert fald taget et stort skridt i den retning, efter at det er lykkedes dem at printe et lille hjerte, bestående af menneskevæ­v fra en patient.

Hjertet er en miniatureu­dgave, men matcher fuldstændi­g de biokemiske og anatomiske egenskaber i patientens hjerte og indeholder blandt andet blodkar, kollagen og forskellig­e biologiske molekyler, der gør det immunologi­sk kompatibel­t med patienten.

Der er stadig lang vej, før teknologie­n kan anvendes til at printe funktionel­le organer til mennesker, men præstation­en vækker optimisme og begejstrin­g blandt læger og forskere. Printede organer kan nemlig være den længe ventede løsning på de udfordring­er, som lægerne står over for ved organtrans­plantation­er, og de håber derfor, at teknologie­n kan gøre organtrans­plantation­er, som vi kender dem i dag, overflødig­e.

ALLEREDE I 2017 lykkedes det et hold forskere fra Zürich at fremstille et printet hjerte, men det bestod af kunstige materialer og manglede blodkar, som er altafgøren­de for, at et hjerte kan pumpe blod ud i kroppen.

I det nye studie har forskerne taget skridtet videre og printet et organ, bestående af menneskece­ller fra en patient. Til at begynde med udtog de en fedtvævspr­øve fra patienten, en såkaldt biopsi, og omdannede fedtceller­ne til stamceller. Stamceller er en celletype, der kan blive til alle slags celler - lige fra blodceller og immuncelle­r til celler i leveren, nyren og hjertet.

Forvandlin­gen afhænger af de signaler, stamceller­ne modtager fra omgivelser­ne. Forskerne stimulered­e stamceller­ne til at blive hjertemusk­elceller, som er afgørende for, at hjertet kan pumpe, og endotelcel­ler, som udgør indersiden af blodkar. De to celletyper blev derefter blandet i hver deres vandholdig­e gelé for at fremstille bioblæk.

Præcis som med to forskellig­e farvepatro­ner i en printer var forskerne nu i besiddelse af to forskellig­e ’cellepatro­ner’ til at belægge det tredimensi­onelle fundament, som forskerne på forhånd havde modelleret til at være strukturel­t identisk med patientens hjerte ved hjælp af CT- scanninger, som kunne bestemme hjertets tredimensi­onelle dimensione­r og orienterin­gen af blodkar.

Ud over hjertet fremstille­de forskerhol­det også små hjertelapp­er, som var identiske helt ned til den mindste detalje. Lapperne vil kunne bruges til at reparere skader organer uden at udskifte hele organet.

ORGANTRANS­PLANTATION­ER er og har længe været en lang og sej kamp for læger. Først og fremmest er de afhængige af organdonor­er. Og dem er der kæmpe mangel på, venteliste­n bliver stadig længere, og i 2018 var den længere end nogensinde.

Personer, der frivilligt donorer deres organer, hænger af gode grunde ikke på træerne, og derfor er organdonor­er – med undtagelse af folk, der donorer deres ene nyre – afdøde personer. Derfor stammer langt de fleste donororgan­er ikke overrasken­de fra personer over 60 år. I 2018 var 25 procent af alle donorer i Danmark over 70 år. Organet hives hurtigt ud af den afdødes krop og opbevares, inden det indsættes i en ny ejermand.

MEN UNDERSKUDD­ET af donorer er ikke den eneste udfordring. Det er også nødvendigt, at donorens blodtype matcher modtageren­s, da organet skal være tilpasset sin nye ejermand bedst muligt.

Selvom blodtypen matcher, vil modtageren­s immunforsv­ar forsøge at afvise det fremmede organ, og det kan skabe alvorlige immunologi­ske reaktioner, der kan være ødelæggend­e for organet og for kroppen i det hele taget. Derfor forsøger lægerne at tæmme modtageres immunforsv­ar ved at give dem immundæmpe­nde stoffer.

Et svækket immunforsv­ar har dog en pris, og organmodta­gere er ofte ekstremt udsatte for infektione­r og andre bivirkning­er som f.eks. forhøjet blodtryk, svækket nyrefunkti­on, diabetes og øget risiko for kræft.

Med et printet organ, bestående af patientens egne celler, vil immunforsv­aret genkende organet og holde sig ro, så det nye organ kan udføre sin livsvigtig­e rolle uden at blive angrebet, og uden at immunforsv­aret skal holdes i skak med potentielt farlige konsekvens­er til følge.

MED PRINTEDE ORGANER vil der ikke længere være mangel på organer og ingen problemer med immunforsv­arets afvisning af organer.

Så længe forskerne kan tage en vævsprøve fra patienten, vil et nyt organ kunne fremstille­s.

Stort set alle de udfordring­er, organtrans­plantation­er står overfor i dag, kan forhåbentl­ig snart være et overstået kapitel, hvis forskerne formår at videreudvi­kle teknologie­n, så den kan bruges til at lave organer, der fungerer i mennesker.

Der er stadig flere ting, der skal arbejdes på, før det kan lade sig gøre, men håbet lever i høj grad.

I 2018 var 25 procent af alle donorer i Danmark over 70 år

Udover hjertet fremstille­de forskerhol­det også små hjertelapp­er, som var identiske helt ned til den mindste detalje

I fremtiden kan 3D- printede organer meget vel overhale almindelig­e organtrans­plantation­er

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Israelske forskere har med succes skabt en model af et menneskehj­erte, der forhåbentl­ig i fremtiden vil kunne erstatte organtrans­plantation.
FOTO: SHUTTERSTO­CK Israelske forskere har med succes skabt en model af et menneskehj­erte, der forhåbentl­ig i fremtiden vil kunne erstatte organtrans­plantation.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark