Ekstra Bladet

Guide: Sådan finder du en brugt elbil

Det kan lade sig gøre at finde en rimelig elbil til 80.000 -150.000 kr., hvis du kan levemed en begrænset rækkevidde

- TEKST: JENS OVERGAARD

Hvis du drømmer om at rulle lydløst gennem byen på strøm, men ikke har et budget, som rækker til en ny elbil, findes der en vifte af muligheder for en brugt.

Jan Lang, der er markedsana­lytiker på Bilbasen, kan se, at der er kommet flere brugte elbiler til salg, og at antallet af folk, der søger direkte på elbilerne, er stigende. Således var der den sommerdag, vi søgte, 400 elbiler mod 220 i fjor ved samme tid.

– Der er meget stor interesse for elbiler. Her er ti gange så mange søgninger end på benzin- og dieselbile­r generelt, og de bliver solgt ret hurtigt, siger Jan Lang.

Han kan se, at der er markant flest, som går efter de nyere elbiler på under et år.

– Folk kigger meget på rækkevidde, konstatere­r han.

BMW i3 er den mest søgte, og her er udbuddet også størst, efterfulgt af Tesla S, Nissan Leaf og Renault Zoe.

MAN BEHØVER IKKE at bruge en for

mue på en brugt elbil.

– Hvis man bare vil have en elbil og ikke ser så meget på rækkevidde­n, så kommer man langt for omkring 100.000 kr., siger Jan Lang.

Således starter Renault Zoe og Nissan Leaf fra 80.000-150.000 kr. En BMW i3 koster typisk fra omkring 140.000-150.000 kr. for de første modeller, mens Tesla Model S ligger fra 350.000- 550.000 kr.

De tre første er de mest sammenlign­elige. Her er Jan Langs anbefaling Leaf og i3.

– Jeg synes, at BMW i3 er en spændende bil.

Den er noget billigere, end jeg havde regnet med. Men hvis jeg skal anbefale en bil, kan jeg ikke lade være med at pege på Nissan Leaf, siger han.

– Den første generation af en Nissan Leaf er en fin bil og fejler ikke ret meget. Men har du pengene, så tag anden generation, siger Jan Lang

FØRSTE GENERATION AF NISSAN LEAF

er en bil, som er godt skruet sammen, og som holder prisen godt. Den er med sin placering mellem mini- og mellemklas­sen forholdsvi­s klejn, ikke specielt køredynami­sk og klarer reelt 120 km på en opladning. Mere pow- effekt er der i den futuristis­ke i3 fra BMW med bagudvendt­e bagdøre. Her er en høj oplevet kvalitet, men ringe rækkevidde på reelt ikke meget over 100 km i de første modeller. Med de nyeste batterier er den på langt over det dobbelte antal km.

– Alle bilerne er udfordret med rækkevidde­n, og de er størrelses­mæssigt i det, som jeg vil kalde den mindste del af mellemklas­sen. Zoe er endda mindre og en relativt lille bil. Den er fremragend­e i byen. Men så snart man kommer ud på motorvejen, bliver den træls, siger han.

Jan Lang fraråder den store Tesla Model S, som han peger på er dyr at reparere.

Tesla har til gengæld foreløbig det mest fintmasked­e net af hurtiglade­re.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark